1951 София срещу Ленинград
Публикувано 09 август 2017 - 09:43
Публикувано 09 август 2017 - 01:12
Публикувано 09 август 2017 - 09:11
щото е-бей и аукцион.бг няма кой да провери продавача за истинност на написаното....демек той може да пусне 1 ст 2000 и да напише че продава 5 Долара на Елизабет II за 500 лева... Може да от обикновено объркване на снимката, до пълен шантаж, ама в повечето случаи е явна спекула. Ето в колко струва има една "Проба" която явно не е Проба на 1 Евро - а кажи 750 Евро ли струва и 7,50 Евро. Какво се продава също не е ясно.
Та и тук тъй...той продавача ще напише е ленинградската и че е по 100 лв, ама интересно ми е кой го доказва освен "честната дума"
Публикувано 09 август 2017 - 09:17
Има си хора които разбират, главно в София, и на мен са ми обяснявали разликите, и че някои са доста редки, но аз не се интересувам от СОЦ и съм забравил какво точно са ми казали.
Но като цяло в световната нумизматика си има начин за определяне редкостта и тиража на монети, за които не е сигурно с какъв тираж са. Примерно от 1 пени 1919 Австралия еди-кой си нумизмат/дилър, от 300 монети е засякъл 120 бр без точка, 178 бр с една точка отдолу, и 2 монети от варианта Double dot, и така според неговата извадка най-редкия вариант Double dot е с тираж от едва около 30к до 40к от общия тираж за годината 5.8 милиона (примерно).
И ти можеш да видиш от 100 предложения колко са София и колко Ленинград, за да прецениш колко е рядка
Публикувано 09 август 2017 - 11:33
за съжаление Соц-а според мен е доста по мътен от едно пени на Австралия. Поне аз не съм срещал никъде да е описана разликата на двете емисии, дори и при Цветанов (поне не си спомням - ако има прощавайте). И си мисля че ако беше лесен белег, вече щеше да е фиксиран, описан и систематизиран.
Затова и мисля че е много възможно да има голяма доза спекула...
Публикувано 11 август 2017 - 05:39
Я, каква дискусия се е заформила, докато ме нямаше! Чак почвам да се срамувам какъв гнусен спекулант съм бил!
Поздравления, колега Левъ - намерил си част от разликите, за които ти писах. Обърни внимание също и на лъвовете - освен че единият е бил на диета, има разлики и в гривата /големина, разположение на кичурите/, в началото на езика /при единия сякаш тръгва от долната устна/, в лапите и т.н.
Прикачени файлове
Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни