Към съдържанието
Снимка

Италианки 1923?


68 replies to this topic

#21 ford_perfekt

ford_perfekt
 • Напреднали
 • 1016 Мнения:

Публикувано 27 февруари 2019 - 06:50

Интересно ще ми е да прочета мнение на ivobg, дали е чувал за "италианки" от 23-та година. Въпреки полемиките, които имаме, смятам, че е знаещ колекционер. Особено за куриози.

#22 Gimmeadollar

Gimmeadollar
 • Напреднали
 • 647 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 27 февруари 2019 - 06:57

Напротив, имам., Документирано официално в книга, само трябва да се отвори и прочете. Ти какво очакваш да имам освен монетите си на живо? МОже би специално изявление приживе на Николай Жерев подпечатано при нотариус за целите на перфектния форд? Човек когато пише книга, особено когато същата тази книга е издадена от професионалисти, на които аз вярвам, имам право да цитирам мненията им и да се позовавам на труда им. Я да видим ние сега, ти какво имаш? Явно не ти се търси книгата, е, аз мога да ти я сканирам или снимам с телефона, но е хубаво,когато питаш да си попрочел някой друг ред преди това, нали? Апропо, покойникът (мир на праха му) не е обикновен такъв, а човек с недостижими знания за нашето монетосечене направил няколко колекции на известни наши личности. Аз ако мога да имам някога 10% от знанията му, ще съм много доволен.
А ти какво разбираш под "черно на бяло", след като очевидно книги, снимки и др. не ти достига? Ще ми е интересно да разкажеш тук, ти какво ползваш като информация.

Първо монетосеченето не е наше, а чуждо. Поръчката е наша. Тия там 70-80 монети, които реално могат да имат стойност, така както го пишеш, едва ли не все едно за ракетна физика знания. Освен ако и средновековни имаш предвид, макар че темата е за съвременни. Не е уточнено.

Човек като мен, занимаващ се от по-скоро с тези работи като ви чете тука писаниците сериозно не ви взима. Нивото е по-скоро стил квартални плювковци. Не искам да се заяждам. В такава посока отива. Още повече като видя ДС и там соц партенки са ми ясни колко са реални нещата. Лично мнение.

#23 Yahoo

Yahoo
 • Напреднали
 • 562 Мнения:

Публикувано 27 февруари 2019 - 07:33

Започвам с уточнението, че никога не съм познавал лично Николай Борисов Жерев нито съм имал вземане даване с него.
Това, което съм чувал и чел за него е следното:
1. Един от най-добрите, така да се каже легенда откъм знания нумизмат.
2. В годините на демокрацията е имал вземане-даване с наказателния кодекс, някои твърдят, че имал присъди и че едва ли не умрял от притеснение, но дали е така - аз не знам.
3. По-скоро е бил търговец отколкото нумизмат, т.е. купувал е с цел да продаде, а не да направи лична грандиозна колекция.
4. В кратката му биография във въпросната книга е записано, че е завършил английска гимназия и след това външна търговия, във времена, в които само определени хора твърде близки до върхушката на БКП и ДС са имали право да учат това.
5. Човекът е покойник и всеки може да му припише каквото си иска, че уж му е бил казал. Със същата сила мога да твърдя, че той ми е казал, че и железните от 1941 също са италианки и се различават по цвета, че видиш ли италианките били по-зелени, че като претопявали желязото, скочили в сместа десетина жаби.
6. Има жив син, който бил тръгнал по неговите стъпки. Следователно синът би могъл да потвърди или отхвърли цитататът на бащата.

От горните опорни точки аз като по-ниска топка нумизматик бих си направил следните изводи:

1. Жерев или не е казвал нищо подобно, или ако го е казал, е било с цел да продаде на някого нещо, което е имал налично и е използвал авторитета си да му вдигне цената.
2. По-вероятно е нищо да не е казал, но пък иванинг да има определени монети за продажби и да им създава ореол, ползвайки името на покойник.
3. С оглед биографията на Жерев, ако ДС е правила някога нещо, то е твърде вероятно Жерев да го знае и дори да е участвал лично, и още по-вероятно е да не го споделя на някой си случаен човек, а най-вече едва ли би казал истината на някого безплатно.
4. Ако може синът му да се намеси тук и да каже тежката си дума и да защити честта на баща си.
5. Ако имаше нещо вярно за италианките от 1923 и оранжевите столевки от 1912 няма логика Жерев да не го упомене в книгата, а да го споделя на някой си сравнително анонимен търговец
 • bcbgboy13, ford_perfekt and meA like this

#24 roca

roca

  Начинаещ Нумизмат

 • Root Admin
 • 8146 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Стара Загора

Публикувано 27 февруари 2019 - 09:47

Да...виждам виждам че като оставя мъничко свобода и се почват едни похвални слова и прочие. Нямам против дискусията, дерзайте, това е Форум, ама малко по конструктивно, че е  наистина тип Селска кръчма :)

 

Между другото Ivanov беше прав: ivaningbg ставаш агресивен и това не ми допада, още повече докато преследваш вятърна мелница. Дон Кихот избяга, Санчо също го няма! По-кротко, ако е възможно :)

 

Вероятно е да има и съществува такава италианска "реколта", т.е. има логика предвид факта че е скъпа монета в качество! А ДС ич не пасе офце....има много доводи за различни донасечки, да не говорим за доста сериозната "ангажираност" на държавата да изкупува официално антични монети по времето на Соц-а...не е от родолюбие, за едни други неща е, Тъй че не би било отхвърляно това да съществува такава поръчка с цел препродажба или износи на колекционерски монети още по-времето на Соц-а.

Аз обаче поисках доказателства за оплюването на онези монети и тука вече запознаха едни големи тиради: снимки, факти, имало го писано, ама го нямало писано, ама казал, рекъл....яко бла-бла.. Даже бих цитирал: "Документирано официално в книга, само трябва да се отвори и прочете" и "Не съм казвал, че го пише в книгата"

 

Ако няма разлика в матрицата която да покажеш, и ми твърдиш че по цвета на снимките си познал т.нар. "Италианки", ща ма извиняваш, ама сериозно ти казвам че това е 100 % набеждаване на коректността на колегата!! Няма как от снимка, която е и правена в домашна среда, да тръгнеш да сравняваш с каталога и щото били изглеждали по-бели, да се твърди че са ментета! Най-малкото не е сериозно!

Факти разбрахме че няма! Позоваваме се на споделен опит, който обаче освен достоверен че би могло да съществува подобна поръчка, друго не дава.

Книгата е много стойностна, но не омаловажавай труда и на другите съавтори, понеже чета на 10 места как Жерев си е написал сам библията - Не е вярно! Лека му пръст на човека, не го познавах лично, но е доаен на Нумизматиката за 3-то българско царство и част от куриозите. Оставил е добри колекции, или поне така съм чувал, (не съм ги виждал). Нека да не хвърляме кал по името му твърдейки не много ясни аспекти от соц нумизматиката. Смятам че ако това е била сигурно е щяло да има поне абзац от книгата за тази част, както има за 1912-та и нейните производни.

 

Продължавайте дискусията малко по-конструктивно и без личностни нападки :)


 • edin and meA like this
*********************************

#25 ivobg

ivobg
 • Напреднали
 • 120 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Sofia
 • Interests:Българска нумизматика

Публикувано 28 февруари 2019 - 10:05

Интересно ще ми е да прочета мнение на ivobg, дали е чувал за "италианки" от 23-та година. Въпреки полемиките, които имаме, смятам, че е знаещ колекционер. Особено за куриози.

 

фордченце и на мен ми е интересно какво се пише за тез "италианки" от 23-та година, че въпросните алуминийчета на колегата "Edin" ги купих аз хаха, та да видим "италианки" ли ми е дал или "австрийки". Та аз като един не толкова ТОП колекционер следя темата с интерес. Относно Николай Жерев лека му пръст както яхуто го написа:

3. По-скоро е бил търговец отколкото нумизмат, т.е. купувал е с цел да продаде, а не да направи лична грандиозна колекция.#26 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 11:19

За съжаление, уважаеми, без факти си просто поредният човек с лично мнение. Хубаво е да не го пробутваш на всички като нещо неоспоримо и доказано. Сега доказателства от рода Еднаженамиказа, вървят на опашката пред бакалията.
Какво ти е казал Жерев, пък ти какво си чул и разбрал... пък колко ракии сте изпили преди това... Всичко са алабалистики без доказателства.
Може да имаш самочувствие за ТОП колекционер, но малко скромност и прибраност няма да са ти излишни!

Със здраве!

 

Благодаря за здравето, да ти се връща.

Аз цитирах мнението на човек, с когото не съм пил ракия, защото алкохол не близвам. Все пак Карл Маркс е казал:"Грешка е да съдиш за другите по себе си"...Толкоз, с това, какво съм бил чул. Освен това монополчето е снимал книгата, но не се е вгледал дори и на живо в цвета на монетите и ще разбере разликата.

Относно бакалията - на мен "едни жени" не ми говорят, щото където живея и съм израсъл бакалии не е имало. Тук пак се сещам за цитата на Карл Маркс по-горе.

Относно доказателството съм писал по-горе - когато имам ходене към трезора си в банката, ще ги извадя и снимам. После вие ще сравнявате. Но на мен тук банката ми не ми е на път като ходя на работа сутрин и не знам,какви проблеми ще имам с шефа си заради закъснението си.

Никога не съм твърдял че съм със самочувствие на ТОП колекционер, но познавам такива, имам редовен контакт с такива, включително и с Николай Жерев приживе, за когото знам, че е бил корифей най-вече на начите ордени и ме е питал лично дали са ми тема или не бих искал да започна и с тях.. Оставете на мен да знам, кого да цитирам и кого не. А ако искате писмени доказателства, Ви предлагам да се обърнете към наследниците на ДС днес и те може да Ви уредят със специално за Вас написана история. Аз цитирах човек,който разбираше от това, което прави и се е занимавал цял живот. Ако Вас това не ви задоволява....както казвате: " със здраве".


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.


#27 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 11:22

Първо монетосеченето не е наше, а чуждо. Поръчката е наша. Тия там 70-80 монети, които реално могат да имат стойност, така както го пишеш, едва ли не все едно за ракетна физика знания. Освен ако и средновековни имаш предвид, макар че темата е за съвременни. Не е уточнено.

Човек като мен, занимаващ се от по-скоро с тези работи като ви чете тука писаниците сериозно не ви взима. Нивото е по-скоро стил квартални плювковци. Не искам да се заяждам. В такава посока отива. Още повече като видя ДС и там соц партенки са ми ясни колко са реални нещата. Лично мнение.

МОнетосечението не знам дали може да се квалифицира като чуждо, но книгата се казва "Българското Монетосечене 1880-2010". Или бъркам? И не, нямам предвид средновековните ни монети. Все пак в книгата са описани хората,които са я създали, хора на които се благодари отделно за помощта им и т.н.

Не знам дали е ракетна физика, но аз лично с такова постижение в сферата на хобио си не мога да се похваля.


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.


#28 ford_perfekt

ford_perfekt
 • Напреднали
 • 1016 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2019 - 11:28

Благодаря за здравето, да ти се връща.
Аз цитирах мнението на човек, с когото не съм пил ракия, защото алкохол не близвам. Все пак Карл Маркс е казал:"Грешка е да съдиш за другите по себе си"...Толкоз, с това, какво съм бил чул. Освен това монополчето е снимал книгата, но не се е вгледал дори и на живо в цвета на монетите и ще разбере разликата.
Относно бакалията - на мен "едни жени" не ми говорят, щото където живея и съм израсъл бакалии не е имало. Тук пак се сещам за цитата на Карл Маркс по-горе.
Относно доказателството съм писал по-горе - когато имам ходене към трезора си в банката, ще ги извадя и снимам. После вие ще сравнявате. Но на мен тук банката ми не ми е на път като ходя на работа сутрин и не знам,какви проблеми ще имам с шефа си заради закъснението си.
Никога не съм твърдял че съм със самочувствие на ТОП колекционер, но познавам такива, имам редовен контакт с такива, включително и с Николай Жерев приживе, за когото знам, че е бил корифей най-вече на начите ордени и ме е питал лично дали са ми тема или не бих искал да започна и с тях.. Оставете на мен да знам, кого да цитирам и кого не. А ако искате писмени доказателства, Ви предлагам да се обърнете към наследниците на ДС днес и те може да Ви уредят със специално за Вас написана история. Аз цитирах човек,който разбираше от това, което прави и се е занимавал цял живот. Ако Вас това не ви задоволява....както казвате: " със здраве".


Карл Маркс на теб лично ли ти го каза или го има някъде написано? Като гледам колко ти е достоверна информацията, позволи ми да се усъмня и в този цитат!

#29 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 11:41

Да...виждам виждам че като оставя мъничко свобода и се почват едни похвални слова и прочие. Нямам против дискусията, дерзайте, това е Форум, ама малко по конструктивно, че е  наистина тип Селска кръчма :)

 

Между другото Ivanov беше прав: ivaningbg ставаш агресивен и това не ми допада, още повече докато преследваш вятърна мелница. Дон Кихот избяга, Санчо също го няма! По-кротко, ако е възможно :)

 

Вероятно е да има и съществува такава италианска "реколта", т.е. има логика предвид факта че е скъпа монета в качество! А ДС ич не пасе офце....има много доводи за различни донасечки, да не говорим за доста сериозната "ангажираност" на държавата да изкупува официално антични монети по времето на Соц-а...не е от родолюбие, за едни други неща е, Тъй че не би било отхвърляно това да съществува такава поръчка с цел препродажба или износи на колекционерски монети още по-времето на Соц-а.

Аз обаче поисках доказателства за оплюването на онези монети и тука вече запознаха едни големи тиради: снимки, факти, имало го писано, ама го нямало писано, ама казал, рекъл....яко бла-бла.. Даже бих цитирал: "Документирано официално в книга, само трябва да се отвори и прочете" и "Не съм казвал, че го пише в книгата"

 

Ако няма разлика в матрицата която да покажеш, и ми твърдиш че по цвета на снимките си познал т.нар. "Италианки", ща ма извиняваш, ама сериозно ти казвам че това е 100 % набеждаване на коректността на колегата!! Няма как от снимка, която е и правена в домашна среда, да тръгнеш да сравняваш с каталога и щото били изглеждали по-бели, да се твърди че са ментета! Най-малкото не е сериозно!

Факти разбрахме че няма! Позоваваме се на споделен опит, който обаче освен достоверен че би могло да съществува подобна поръчка, друго не дава.

Книгата е много стойностна, но не омаловажавай труда и на другите съавтори, понеже чета на 10 места как Жерев си е написал сам библията - Не е вярно! Лека му пръст на човека, не го познавах лично, но е доаен на Нумизматиката за 3-то българско царство и част от куриозите. Оставил е добри колекции, или поне така съм чувал, (не съм ги виждал). Нека да не хвърляме кал по името му твърдейки не много ясни аспекти от соц нумизматиката. Смятам че ако това е била сигурно е щяло да има поне абзац от книгата за тази част, както има за 1912-та и нейните производни.

 

Продължавайте дискусията малко по-конструктивно и без личностни нападки :)

 

Роса, в крайна сметка ти си човекът, който решава да прекрати една тема или да блокира някого за определено поведение тук, но аз се постарах да отговоря на някого подобаващо с цел "всяка жаба да си знае гьола".

Относно матрицата, за която говориш: Тя може и да е същата, но монетата да е донасечена по-късно, както има пример с монетите от 100 лева 1912г и са с различен цвят. Писах вече къде имаше статии по въпроса и преди колко време. Основната част от монетите отсечени 1912г според статията е била предадена като злато на СССР от нас през 1959г. (тук инфото е също и от списание "Осем" стр. 59). Относно цвета и разликата с тези отсечени с оригиналната матрица, но по-късно имах възможността да го науча от човек от нумизматичния клуб в София, който не е покойник (извинявам се за пояснението, но съм принуден явно да го правя).


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.


#30 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 11:45

Карл Маркс на теб лично ли ти го каза или го има някъде написано? Като гледам колко ти е достоверна информацията, позволи ми да се усъмня и в този цитат!

 

Тук вече не смятам да отговарям, малко под нивото ми е. В семейството си имам човек изчел всичко за Маркс и изворът е достоверен. Съжелявам ако си се почувствал обиден.


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.


#31 ford_perfekt

ford_perfekt
 • Напреднали
 • 1016 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2019 - 11:57

Тук вече не смятам да отговарям, малко под нивото ми е. В семейството си имам човек изчел всичко за Маркс и изворът е достоверен. Съжелявам ако си се почувствал обиден.

Т.е. покойният Карл Маркс не ти го е казал, не си го чел, а си го чул, да речем, от дядо си? Алелемайко!!!??? От всичко, което каза в тази тема достоверно ми звучи единствено това, че имаш роднина.

"Нека силата бъде с теб!"
Карл Маркс

#32 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:02

No comment....Нивото тук е действително низко. А, да, Откакто Карл Маркс ми го каза, аз още съм жив и съм по-рано роден от дядо си....В казармата един мой аскерлия на псувните на майка отвръщаше, че нямал майка, него леля му го била родила. А дали го знам от дядо ми...няма как да разбереш. Аз бях в тази тема до тук. 


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.


#33 edin

edin

  edin

 • Напреднали
 • 1026 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:16

No comment....Нивото тук е действително низко. А, да, Откакто Карл Маркс ми го каза, аз още съм жив и съм по-рано роден от дядо си....В казармата един мой аскерлия на псувните на майка отвръщаше, че нямал майка, него леля му го била родила. А дали го знам от дядо ми...няма как да разбереш. Аз бях в тази тема до тук. 

Изчетох всички твои коментари - оказа се, че като те настъпят за истински доказателства казваш "No comment.." - е, позволи ми да не ти вярвам на теорията за "италианките" , но това е мое лично мнение - ти можеш да си живееш спокоен с недоказаната си теория.

Вече даже и да ми покажеш снимки на твоите "оригинални"   ще се усъмня, че точно те може да са "италианки" :blink: защото всички наши са от един и същи тип, а твоите от друг.


 • Yahoo and ford_perfekt like this

#34 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:30

Изчетох всички твои коментари - оказа се, че като те настъпят за истински доказателства казваш "No comment.." - е, позволи ми да не ти вярвам на теорията за "италианките" , но това е мое лично мнение - ти можеш да си живееш спокоен с недоказаната си теория.

Вече даже и да ми покажеш снимки на твоите "оригинални"   ще се усъмня, че точно те може да са "италианки" :blink: защото всички наши са от един и същи тип, а твоите от друг.

 

много правилно, аз никого не съм задължил да ми вярва, нали? Писах го 2 пъти. No comment казах само веднъж, и не защото някой ме настъпил, а открито се мъчи да се подиграва с мен. Е, нормално е да е в сила 3 закон на Нютон нали? Или трябва и него да покажа сега къде съм го чел, кога самият Нютон ми го е издиктувал на ушенце и тем подобни ненужни глупости и невръстении.


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.


#35 edin

edin

  edin

 • Напреднали
 • 1026 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:35

No comment....Нивото тук е действително низко.

Кое значение използваш:

Тълковен речник

низка, низко, мн. низки, прил.
1. Безчестен, подъл, долен, недостоен, мерзък. Низък човек.
2. Който е присъщ на подъл човек. Низки страсти. Низки постъпк

нѝско

нареч.
1. На разстояние съвсем близо до земната или друга повърхност. Противоп. високо.
2. Под обикновеното равнище, под някаква граница в посока отдолу нагоре. Противоп. високо.
3. Със слаб, тих тон, звук; слабо, тихо, приглушено. Противоп. високо.
4. Прен. Под общоприетото равнище за морал, чест, обществено положение, престиж.

 

Защото, ако е ниЗко - си е обида към колегите от форума и нито е колегиално, нито коректно, нито е в рамките на добрия тон и е в противоречие с целта на форума - обогатяване на знания ?#36 monopola

monopola
 • Напреднали
 • 115 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:38

Баси безмисленото мрънкане с елементи на опити за интелектуалнечене :) 1000 думи и нищо по същество. Никой не цитираш, а просто говориш каквото ти дойде на акъла за да си защитиш измислената теза. Жалко е да се криеш зад починал човек, като си исмисляш твърдения, които уж били негови. Нито снимки ще покажеш, нито нищо. Вероятно ще се появиш с нов ник, събрал озлобление към форума, само защото сме си позволили да не ти повярваме и да поискаме някакъв аргумент. Обаче такъв няма и става жалка работата. 

 

П.С. Питах ДС, казаха, че въобще не е вярно това и от край време имало някакъв вирутален герой, дето си измисля небивалици, ама нямало да покажаш документи, щото не можело да ги показвай просто ей така. 


 • edin and ford_perfekt like this

#37 ford_perfekt

ford_perfekt
 • Напреднали
 • 1016 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:41

Кое значение използваш:
Тълковен речник
низка, низко, мн. низки, прил.
1. Безчестен, подъл, долен, недостоен, мерзък. Низък човек.
2. Който е присъщ на подъл човек. Низки страсти. Низки постъпк
нѝско
нареч.
1. На разстояние съвсем близо до земната или друга повърхност. Противоп. високо.
2. Под обикновеното равнище, под някаква граница в посока отдолу нагоре. Противоп. високо.
3. Със слаб, тих тон, звук; слабо, тихо, приглушено. Противоп. високо.
4. Прен. Под общоприетото равнище за морал, чест, обществено положение, престиж.

Защото, ако е ниЗко - си е обида към колегите от форума и нито е колегиално, нито коректно, нито е в рамките на добрия тон и е в противоречие с целта на форума - обогатяване на знания ?


И аз си го мислех, но го отдадох на правопис. Все пак човекът отдавна е в тежка чужбина и е нормално да позабрави матерния си език. Не си го туряй на сърце!
 • edin likes this

#38 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:49

Не смятам да се крия като мишка или да сменям ника си, спокойно. Нещо повече, готов съм ако някой ден се запознаем лично дори да продължим дискусията, а защо не и друга такава. Не съм избягвал никога взъможността да стисна ръка на човек,от когото мога да науча нещо ново.  

Относно нивото съм направил правописна грешка и съм имал предвид "ниско". Да, от 19 години съм в чужбина (дали е тежка аз сам си знам), не съм си забравил матерния език и не съм си го сложил на сърце. Обещаните снимки от мен ще ги имате.


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.


#39 Yahoo

Yahoo
 • Напреднали
 • 562 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2019 - 12:54

Дали е възможно малко повече информация за оранжевите столевки от 1912, които са единствените оригинални?

Тук ще е по-лесно да се докаже, щом изворът е още жив а и така иванингбг ще може да изчисти съмненията на част от форума относно неговата компетентност и почтеност

#40 ivaningbg

ivaningbg
 • Напреднали
 • 204 Мнения:
 • Gender:Male

Публикувано 28 февруари 2019 - 02:03

Дали е възможно малко повече информация за оранжевите столевки от 1912, които са единствените оригинални?

Тук ще е по-лесно да се докаже, щом изворът е още жив а и така иванингбг ще може да изчисти съмненията на част от форума относно неговата компетентност и почтеност

 

Мога още довечера да я снимам и пусна тук, но предпочитам да я снимам на дневна светлина. МОнетата е в пластнасова кутийка от PCGS и съм я приготвил за продажба.МОнетата има много червеникави отенъци, които на другите не съм виждал. Същата съм виждал и при показа на монетите си на един от нашите нумизмати в София в художествената галерия наред с 5-те си, монетите си от Италия и Черна Гора. 


Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.
Нов Отговор  


0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни