1 стотинка 1981 година
Публикувано 11 февруари 2010 - 06:44
Мисля че дойде време да предложим някаква яснота по въпроса за тази толкова популярна монета. Наемам се с нелеката задача да направя плах опит да изложа фактите такива каквито са.
1. Монетата не е ценна. Беше допреди година две, сега я има почти всеки.
2. Монетата която вие имате е менте. Поне повечето от вас на които е първа монета и си се чудят на късмета.
3. Ментето е наистина добро, правено е на матрица и е много трудно различимо от оригинала, поради точка 4.
4. Оригинали няма. Едно време имаше, сега не.
5. Ментето може и да не е добро. Теста е много лесен, ударете я силно в пода, ако се разпадне на лице и гръб и сте дали пари за нея, моля пишете във форума за да се посмеем заедно.
6. Няма значение какво пише на гърба, 1300 години, НРБ или късметче от кафе, монетата не е ценна.
7. Няма да можете да продадете тази монета в този форум на човек с повече от 10 поста ( тук наивно приемам, че наистина пишещите имат някаква идея от нещата)
8. На хората с по малко постове не може да пишете лични и пак не можете да я продадете.
9. Монета от 2 стотинки 1981 с гръб НРБ ще има съвсем скоро, тя отново не е ценна и важат долу горе същите правила.
10. Монета от 5 стотинки 1981 с гръб НРБ е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ценна. Тя не съществува и вие нямате такава.
11. Ако все пак имате моля сигнализирайте сам в прокуратурата за измама, не ни губете времето.
Разчитам че има хора които могат да добавят доста неща към тази информация.
поздрави
- jojor харесва това
Публикувано 11 февруари 2010 - 06:57
Публикувано 11 февруари 2010 - 07:40

Публикувано 15 февруари 2010 - 03:14
просто искам да зная дали има някаква стоиност това е вси4комисля че все още 2те ст 1981 са рядкост до сега не съм виждал някой който да се е похвалил дори с такава а да я продава едва ли ина че доста кория на тез стотинки има вече и на 1916 също има доста на последък там поне си признават че е рядкост за тез не съм видял някой да е казал че има реплика
Публикувано 17 февруари 2010 - 12:34

Иначе не знам, може би оригинали има, но ако има те биха били в колекции, и еби я и кризата и глобалното затопляне и вятъра и наводненията, вярвайте ми, няма колекционер, който ако притежава оригиналите и колекционира ( не препродава) монети, би седнал да ги търгува. Иначе има си яко ментета, опитахме се да направим някой друга тема преди доста време, кой как се различават, ама си прав има някой доста добри при който разлики няма
Публикувано 18 февруари 2010 - 02:07
Я си кажете мнението, ама по аргоментирано - наистина ли са фалшиви и на база на какво са сравненията.
Публикувано 19 февруари 2010 - 06:20
Е ОК ако са 137 (само) как да го еба има 5 варианта на тая монета (щипнат, нещипнат, отрязан, изтрит и всякакви други бози), т.е няма как освен ако оня дето е правил неволната грешка на БНБ не си е направил още 5 10 15 грешки в рамките на една седмица и си е натракал 2000 щипнати, 500 нещипнати, 125 от бял метал, 197 изтрити и т.н. изобщо смешна картинка. Според мен най-вероятно голяма част от истинските монети дори още са в трезора на БНБ, а другата по-малка част от вече 30 години са в частни колекции. Най-верочтно (понеже някой нумизматичен гении е измислил репликите и ментетата на 16-та за запълване на колекции) то може би през 1980 и някоя някой е измислил и вариациите на 1 стотинка поради същият факт, а друг е довършил работата през последните 2-3 години, тъй като има хора който казват че имат щепнатия вариант от поне 5 (тоест той не е правен през последната година) но пък има и такива който изглеждат ляти и имат шуплички и това си е факт, тоест те най-вероятно са нови, а пък има и такива който 100 % са сечени

Публикувано 25 март 2010 - 10:04
Ей човек , как го разочарова. Тъкмо беше решил че е хванал Господ за шлифера и разпределяше парите за 3 Бентлита, палат в Люлин и новата корица на "Плейбой"говорим в темата за 1981/НРБ 1 и 2 ст. има отсякани малки количества с грешен реверс (НРБ). а с 1300 г. Бг е нормалния реверс емисията е с милиони бройки. 5 ст./НРБ няма та твоята не е интересна струва стотинки

Не не, честно.......имам чувството че някой хора не са учили да четът и затова се получават объркани коментари
Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни