Към съдържанието

Снимка

1 стотинка 1981 година

18 отговора на тази тема

#1 monopola

monopola
  • Напреднали
  • 120 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2010 - 06:44

Скъпи колеги, нумизматици, търговци, администратори, случайно посещаващи сайта балъци, опитващи се да излъжат някой, наивници, мислещи че имат ценна монета,

Мисля че дойде време да предложим някаква яснота по въпроса за тази толкова популярна монета. Наемам се с нелеката задача да направя плах опит да изложа фактите такива каквито са.
1. Монетата не е ценна. Беше допреди година две, сега я има почти всеки.
2. Монетата която вие имате е менте. Поне повечето от вас на които е първа монета и си се чудят на късмета.
3. Ментето е наистина добро, правено е на матрица и е много трудно различимо от оригинала, поради точка 4.
4. Оригинали няма. Едно време имаше, сега не.
5. Ментето може и да не е добро. Теста е много лесен, ударете я силно в пода, ако се разпадне на лице и гръб и сте дали пари за нея, моля пишете във форума за да се посмеем заедно.
6. Няма значение какво пише на гърба, 1300 години, НРБ или късметче от кафе, монетата не е ценна.
7. Няма да можете да продадете тази монета в този форум на човек с повече от 10 поста ( тук наивно приемам, че наистина пишещите имат някаква идея от нещата)
8. На хората с по малко постове не може да пишете лични и пак не можете да я продадете.
9. Монета от 2 стотинки 1981 с гръб НРБ ще има съвсем скоро, тя отново не е ценна и важат долу горе същите правила.
10. Монета от 5 стотинки 1981 с гръб НРБ е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ценна. Тя не съществува и вие нямате такава.
11. Ако все пак имате моля сигнализирайте сам в прокуратурата за измама, не ни губете времето.

Разчитам че има хора които могат да добавят доста неща към тази информация.

поздрави
  • jojor харесва това

#2 хипар

хипар
  • Напреднали
  • 279 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2010 - 06:57

мисля че все още 2те ст 1981 са рядкост до сега не съм виждал някой който да се е похвалил дори с такава а да я продава едва ли ина че доста кория на тез стотинки има вече и на 1916 също има доста на последък там поне си признават че е рядкост за тез не съм видял някой да е казал че има реплика

#3 milenmz

milenmz
  • Напреднали
  • 210 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2010 - 07:40

Браво,много добре казано.Дано всички знайни и незнайни кандидати за бързо забогатяване да го прочетат и да спрат да ни засипват с примамливи предложения.Интересно,кое ли ще е следващото модно менте.Може би изключително редките и ценни 0 ст. от 1999 г., от които имаме само аз, принц Чарлс и г-н Мафани. :D

#4 djey

djey
  • Потребители
  • 3 Мнения:

Публикувано 15 февруари 2010 - 03:14

мисля че все още 2те ст 1981 са рядкост до сега не съм виждал някой който да се е похвалил дори с такава а да я продава едва ли ина че доста кория на тез стотинки има вече и на 1916 също има доста на последък там поне си признават че е рядкост за тез не съм видял някой да е казал че има реплика

просто искам да зная дали има някаква стоиност това е вси4ко

#5 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8928 Мнения:

Публикувано 17 февруари 2010 - 12:30

просто искам да зная дали има някаква стоиност това е вси4ко

Кое те интере3сува дали има стойност братле? Че не ти хванах идеята :P

#6 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8928 Мнения:

Публикувано 17 февруари 2010 - 12:34

Всъшност евала за темата, добре е станало, евала и за времето че си си играл да го напишеш, че понякога малко хора им се пише :P
Иначе не знам, може би оригинали има, но ако има те биха били в колекции, и еби я и кризата и глобалното затопляне и вятъра и наводненията, вярвайте ми, няма колекционер, който ако притежава оригиналите и колекционира ( не препродава) монети, би седнал да ги търгува. Иначе има си яко ментета, опитахме се да направим някой друга тема преди доста време, кой как се различават, ама си прав има някой доста добри при който разлики няма

#7 quartz_clock

quartz_clock
  • Напреднали
  • 37 Мнения:

Публикувано 17 февруари 2010 - 02:28

:D :P

#8 monopola

monopola
  • Напреднали
  • 120 Мнения:

Публикувано 18 февруари 2010 - 02:07

Тия прословути стотинки ги имам и двата варианта - щипнатия и обикновения. Имам ги от бая време, преди да се появят даже съмнения за ментета. На доста хора съм ги показвал и никой не можа да ми даде откровен отговор. За щипнатата съмнения нямам, за обикновената има едни много незабелижими шупли по метала, дето малко не ми харесват. Истината обаче е че съм ги забелязвал и на друга такава преди повече от 4 години. така че по скоро мога да твърдя за моите че са ОК. А истината е някъде там. Всички доста обедено твърдят че са 137 бройки, но мен май това най много ме съмнява. Ако има ментета то са пласирани не повече от 50-100 броя. Даже това е пряко сили. По форуми, аукциоани и т.н. са се появили едва 20тина монетки. Не вярвам че някой ще инвестира в матрица за толкова бройки. Истината е че истерията наистина стана сериозна и малко се съмнявам че е основателна. Но като гледам другите ментета на далеч по скъпи монети, не бих се учудил и тези да са.

Я си кажете мнението, ама по аргоментирано - наистина ли са фалшиви и на база на какво са сравненията.

#9 brambal

brambal
  • Напреднали
  • 324 Мнения:

Публикувано 18 февруари 2010 - 04:53

Колега не знам дали са ви истински монетите , но разказвате рядко увлекателно. ;)))) Четох с голям интерес

#10 хипар

хипар
  • Напреднали
  • 279 Мнения:

Публикувано 18 февруари 2010 - 09:22

май ще трябва да напишем и за тези на които пише хиляда и триста години българия че струват колкото номинала защото тиражът им е огромен

#11 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8928 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2010 - 06:20

Хххехехх радвам се че възраждаме темата.......не е изтина , по едно време беше такава истерия.Всъшност всеки може да се върне година назад из форума и да види по колко пъти на ден и седмица имаше въпроси за тях и тогава и сега обсъждаме все едно и също нещо. Всъшност всеки може да се замисли нали? Официалната версия на БНБ, че това е грешка, която е станала в бързината понеже човека не сменил матриците, и затова били само ..( е и аз незнам защо точно 137, спокойно можем да кажем че са 154 или 119 броя, ама те явно са си харесали това митично 137 )
Е ОК ако са 137 (само) как да го еба има 5 варианта на тая монета (щипнат, нещипнат, отрязан, изтрит и всякакви други бози), т.е няма как освен ако оня дето е правил неволната грешка на БНБ не си е направил още 5 10 15 грешки в рамките на една седмица и си е натракал 2000 щипнати, 500 нещипнати, 125 от бял метал, 197 изтрити и т.н. изобщо смешна картинка. Според мен най-вероятно голяма част от истинските монети дори още са в трезора на БНБ, а другата по-малка част от вече 30 години са в частни колекции. Най-верочтно (понеже някой нумизматичен гении е измислил репликите и ментетата на 16-та за запълване на колекции) то може би през 1980 и някоя някой е измислил и вариациите на 1 стотинка поради същият факт, а друг е довършил работата през последните 2-3 години, тъй като има хора който казват че имат щепнатия вариант от поне 5 (тоест той не е правен през последната година) но пък има и такива който изглеждат ляти и имат шуплички и това си е факт, тоест те най-вероятно са нови, а пък има и такива който 100 % са сечени ;)

#12 Nani

Nani
  • Потребители
  • 9 Мнения:

Публикувано 25 март 2010 - 11:32

10. Монета от 5 стотинки 1981 с гръб НРБ е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ценна. Тя не съществува и вие нямате такава.

Имам монетата,която си споменал,каято е ценна.Колко пари мога да взвма за нея?
За нерабралите монета от 5 ст.от 1981г.

#13 хипар

хипар
  • Напреднали
  • 279 Мнения:

Публикувано 25 март 2010 - 11:40

Имам монетата,която си споменал,каято е ценна.Колко пари мога да взвма за нея?
За нерабралите монета от 5 ст.от 1981г.

направи снимки на това чудо за бога да го видим няма само ти да му се радваш я

#14 marrk

marrk
  • Супер Модератори
  • 1625 Мнения:

Публикувано 25 март 2010 - 11:42

подкараха и по 5 стинки хаха сигурен ли си виж пак - 5ст. 1981/НРБ да не е 1300 г. Бг.

#15 Nani

Nani
  • Потребители
  • 9 Мнения:

Публикувано 25 март 2010 - 12:07

подкараха и по 5 стинки хаха сигурен ли си виж пак - 5ст. 1981/НРБ да не е 1300 г. Бг.

5 стотинки е 1300 години България пише има ли стойност?

#16 хипар

хипар
  • Напреднали
  • 279 Мнения:

Публикувано 25 март 2010 - 12:29

към 1стотинка най много

#17 marrk

marrk
  • Супер Модератори
  • 1625 Мнения:

Публикувано 25 март 2010 - 12:31

говорим в темата за 1981/НРБ 1 и 2 ст. има отсякани малки количества с грешен реверс (НРБ). а с 1300 г. Бг е нормалния реверс емисията е с милиони бройки. 5 ст./НРБ няма та твоята не е интересна струва стотинки ;)

#18 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8928 Мнения:

Публикувано 25 март 2010 - 10:04

говорим в темата за 1981/НРБ 1 и 2 ст. има отсякани малки количества с грешен реверс (НРБ). а с 1300 г. Бг е нормалния реверс емисията е с милиони бройки. 5 ст./НРБ няма та твоята не е интересна струва стотинки ;)

Ей човек , как го разочарова. Тъкмо беше решил че е хванал Господ за шлифера и разпределяше парите за 3 Бентлита, палат в Люлин и новата корица на "Плейбой" :P :) :( :lol: :lol:
Не не, честно.......имам чувството че някой хора не са учили да четът и затова се получават объркани коментари

#19 macko166

macko166
  • Потребители
  • 8 Мнения:

Публикувано 16 май 2010 - 05:08

:lol:

Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни