Към съдържанието

Снимка

Какви са тези?

7 отговора на тази тема

#1 DoroninBG

DoroninBG
  • Напреднали
  • 106 Мнения:

Публикувано 27 септември 2010 - 04:04

Здравейте, тези ги имам в една торбичка от поне 10 години и никога не съм знаел какви са :) Моля да ми кажете за какво става дума!!!

Прикачени файлове

• Прикачен файл  1.JPG   669,1K   136 Брой сваляния
  • Прикачен файл  2.JPG   800,37K   100 Брой сваляния
  • Прикачен файл  3.JPG   796,6K   79 Брой сваляния
  • Прикачен файл  4.JPG   810,1K   77 Брой сваляния
  • Прикачен файл  5.JPG   826,79K   81 Брой сваляния
  • Прикачен файл  6.JPG   854,19K   64 Брой сваляния

#2 krasimir831

krasimir831
  • Напреднали
  • 257 Мнения:

Публикувано 27 септември 2010 - 10:17

здравеи приятел монетките са 4век от ерата на константин констанции от този период са за жалост са много лошо качество може да се позачистят оште малко но уви ,пази си ги за спомен за мен всяка една римска паричка е безценна било то и шаиба да се докоснеш до нешто на 2000 години е уникално несравнимо поздрави

#3 DoroninBG

DoroninBG
  • Напреднали
  • 106 Мнения:

Публикувано 28 септември 2010 - 11:41

Благодаря много за инфото, а може ли нещо по-конкретно да кажете за тази с арабските надписи и има една счупена сребърна, за която един "разбирко" ми беше казал, че може да е тракийска на някаква жена (името беше нещо сходно с Теодора). Мерси!

#4 marrk

marrk
  • Супер Модератори
  • 1625 Мнения:

Публикувано 28 септември 2010 - 11:56

рим, денар на юлия домна http://www.wildwinds...ia_domna/t.html

#5 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9070 Мнения:

Публикувано 28 септември 2010 - 10:26

Благодаря много за инфото, а може ли нещо по-конкретно да кажете за тази с арабските надписи и има една счупена сребърна, за която един "разбирко" ми беше казал, че може да е тракийска на някаква жена (името беше нещо сходно с Теодора). Мерси!

"Разбирковците" недей им вярва....особенно големите :)))))
Иначе повечето монетки са травиални наистина 4 век, има и 1-2 бройки 2-3 век и това е. За съжаление голяма част са си по-заминали заради лошо начално почистване.......демек сега и да се пънеш....може да се подобрят ама не хипер много :)
Турската е нещо от този сорт но с по-различна година...е не струва хиляди, но да речем левче две
Публикувано изображение

#6 DoroninBG

DoroninBG
  • Напреднали
  • 106 Мнения:

Публикувано 29 септември 2010 - 06:13

"Разбирковците" недей им вярва....особенно големите :)))))
Иначе повечето монетки са травиални наистина 4 век, има и 1-2 бройки 2-3 век и това е. За съжаление голяма част са си по-заминали заради лошо начално почистване.......демек сега и да се пънеш....може да се подобрят ама не хипер много :)
Турската е нещо от този сорт но с по-различна година...е не струва хиляди, но да речем левче две
Публикувано изображение

Със сигурност не са чистени през това хилядолетие, по-скоро занемарени и лошо съхранявани :))) Но само като се замисля, че тези монети са стояли примерно 200 години у хора и 1500 години под земята .... романтика, а ?

#7 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9070 Мнения:

Публикувано 29 септември 2010 - 08:59

Със сигурност не са чистени през това хилядолетие, по-скоро занемарени и лошо съхранявани :))) Но само като се замисля, че тези монети са стояли примерно 200 години у хора и 1500 години под земята .... романтика, а ?

не имах предвид че са били правени опити да се чистят след като са извадени....демек има такива с премахната поървична патина...и когато тя се махне през "оназ си работа"....всичко си заминава нататък. Не говоря че ти си ги чистил. Просто може би едно време са били в малко по добро състояние. Те и идеални повечето от тези не струват кой знае колко, ама все пак, от естетическа гледна точка....
Иначе, не знам дали е баш романдика, ама чувството си определено тръпка :)

#8 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9070 Мнения:

Публикувано 29 септември 2010 - 08:59

не имах предвид че са били правени опити да се чистят след като са извадени....демек има такива с премахната поървична патина...и когато тя се махне през "оназ си работа"....всичко си заминава нататък. Не говоря че ти си ги чистил. Просто може би едно време са били в малко по добро състояние. Те и идеални повечето от тези не струват кой знае колко, ама все пак, от естетическа гледна точка....
Иначе, не знам дали е баш романдика, ама чувството си определено тръпка :)

Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни