Към съдържанието

Снимка

кована златна монета

22 отговора на тази тема

#1 tonita

tonita
  • Потребители
  • 7 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2010 - 09:57

Здравейте на всички,регистрирах се тук,защото имам нужда от вашето мнение,търсих,рових къде ли не,но не намерих друга такава монета като тази която имам,не знам колко хубаво се вижда,но какво ще кажете ето за това,наследство ми е.
Прикачен файл  ______________________003.jpg   283,12K   189 Брой сваляния Прикачен файл  ______________________004.jpg   227,07K   129 Брой сваляния

#2 bg-notafilia

bg-notafilia
  • Напреднали
  • 410 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2010 - 10:05

ами коруба е най вероятно, ама я се загледай в снимките, ти виждаш ли нещо?

#3 marrk

marrk
  • Супер Модератори
  • 1625 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2010 - 10:27

с голямо съмнение за автентичност

#4 bg-notafilia

bg-notafilia
  • Напреднали
  • 410 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2010 - 10:30

с голямо съмнение за автентичност

брех, как видя а и не виждаш ли че е наследственна :)

#5 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8980 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2010 - 10:34

От това което виждам...което не е много, и аз имам големи съмнения за наследството ти и произхода му.

Моля за по-качествени снимки за да се ивдят детайли, иначе остава 99.9 % съмнителна

#6 marrk

marrk
  • Супер Модератори
  • 1625 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2010 - 10:40

брех, как видя а и не виждаш ли че е наследственна :)

аз таквоз по инерция не видях че била наследствена :D

#7 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8980 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2010 - 11:04

Явно прадядовците бая са я лъскали, и 5тима от тях са си оставили и зъбите....те личът на снимките :)

#8 tonita

tonita
  • Потребители
  • 7 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 09:52

Ами смейте се,наистина ми е подарък от баща ми,а за преди това не знам,той беше на такава длъжност по Татово време,че едва ли е щял някой да го излъже,наистина ми се искаше вашето мнение като специалисти,а за шегички е лесно,няма как да я снимам по-хубаво,благодаря ви все пак за коментарите!

#9 bg-notafilia

bg-notafilia
  • Напреднали
  • 410 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 11:24

Ами смейте се,наистина ми е подарък от баща ми,а за преди това не знам,той беше на такава длъжност по Татово време,че едва ли е щял някой да го излъже,наистина ми се искаше вашето мнение като специалисти,а за шегички е лесно,няма как да я снимам по-хубаво,благодаря ви все пак за коментарите!

е, без шеги неможе. Само да спомена че притежаването на такива монети води по новия закон към едно не много уютно място.
Отдалечи фотоапарата малко по надалеко и когато натиснеш на полуспусък трябва да чуеш едно изписукване.

А най добре ми я донеси да я снимам :)

#10 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 12:20

няма как да я снимам по-хубаво

Винаги има как, все някой с фотоапарат познаваш.
Но човек малко трябва да "се напъне", за да излезе нещо :) .

#11 p3rf3c7

p3rf3c7
  • Потребители
  • 85 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 04:33

Монетата ти е Византийска-златна от така наречените коруби,но направи по добри снимки да ти кажем каква точно.
Поздрави!

#12 marrk

marrk
  • Супер Модератори
  • 1625 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 04:42

това ли е: http://www.coinarchi...3edce0820912666

#13 p3rf3c7

p3rf3c7
  • Потребители
  • 85 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 04:58

Почти съм сигурен че е Mануил I Kомнин,но най добре я претегли.
Aко е около 4,3 грама всичко е наред с нея :)

#14 tonita

tonita
  • Потребители
  • 7 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 07:15

Благодаря ви много момчета,а може би и момичета,много благодаря на MARRK да,точно тази е монета или коруба както казвате,винаги съм се питала дали е старобългарска,византийска или някаква друга,кажете ми сега,а как вървят,ако реша евентуално нали разбирате...цц :) тежи 4.4 гр. и е ето тазиПрикачен файл  thumb01414.jpg   17,97K   110 Брой сваляния има много малка разлика като разминаване на буквите на редовете като,че ли.

#15 tonita

tonita
  • Потребители
  • 7 Мнения:

Публикувано 29 октомври 2010 - 08:58

Благодаря и на p3rf3c7 беше прав!

#16 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8980 Мнения:

Публикувано 30 октомври 2010 - 09:46

Сега нас тук не ни интересува, на кой прадядо, от чия пралеля, на 4-тия зет братовчед му е дошла. Ние обсъждаме монета, а не родословие.
Знаеш ли откога има имитации на подобни византийски златни монети? Аз знам, ще ти кажа, от края на 18 век (тоест 1700 и незнам си коя) когато в Европа започват да се събират първите по-големи колекции. Тогава находчивите ни съседи, турците започват отсичането на голям брой различни византийски реплики, което продължава чак до днес. Та като човек го сметне на обикновенният калкулатор ....има няма само 300 и няколко години, за да попадне тя у баща ти.

След като го обсъдихме в исторически план, сигурно разбра вече и шегите, ако нямаш чувство за хумор, лошичко....
Аз ти казах по-добри снимки, повече информация. Така никога не бих казал че истинска , ама никога. Сега доводите защо:
1. Има поне 2 варианта на монетата: Хиперион (злато) и Aspron trachy( електрон) като разликите са в надписите който тук не се виждат и в много дребни детайли на изображението, който също не личат, материал и тегло.
Хиперион има надпис + KE ROHΘEI на страната с бюста на христос, а електрона OEMMA NW/HV. Теглото на Хиперион започва от 4.15 до 4.40 гр, като последно са хипериони който се срещат по-рядко. Електрона започва от 4.0-4.20 гр.
2. Византиските златни монети маистина имат корубеста и груба форма, НО много (твърде) рядко се случва да прилича като изрязана с ламаринената ножица, което е много по характерно за медните монети.
3. Бюста на Христос има прекалено сплескано лице, което е характерно за моенти при който изобр. е "Христос на стол" При твоята бюстът е издължен, при наличие на место в ядрото.
За сравнение долната снимка:
http://www.coinarchi.../image00512.jpg
4. Надписът във 99.9 % от случайте е подреден по един и същи наичн:
MA / N(OV)HL / DEC / ПO / TH - TW / ПOР / ФV / POГ / HN / T

#17 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8980 Мнения:

Публикувано 30 октомври 2010 - 09:52

Цената по Аукцион е от 320-350 до 500 Евро според качеството на монетата, което аз не мога да определя по тези снимки! Ако е истинска разбира се, което е доста възможно, тъй като Хиперион на Мануил Комнин е често срещана монета и се имитира рядко, но имитации на тази монета съществуват и не се наемам да гарантирам автентичноста и по тези снимки.
За България тази цена е недостижима, но може да и се искат цениот порядъка на 350-*400-500 лв, разбира се отно според сътояние и купувач.
Не на последно място: търгуването на такива монети е забранено от закона за културните паметници, тъй като тя е движим археологически обекти. Притежанието и продажбата им е незаконна

#18 tonita

tonita
  • Потребители
  • 7 Мнения:

Публикувано 30 октомври 2010 - 05:20

Много ви благодаря,а за това,че е незаконно ми е ясно,но ако погледнем реално във всеки 3-ти дом има ценност от баби от стринки,от къде ли не и по закона значи затворите в България няма да могат да ни поберат :) !Преди години някакъв човек беше предлагал 1000 долара на баща ми за да му я продаде,като долара беше над 2 лв.явно се е прецакал :)

#19 bg-notafilia

bg-notafilia
  • Напреднали
  • 410 Мнения:

Публикувано 30 октомври 2010 - 07:05

Много ви благодаря,а за това,че е незаконно ми е ясно,но ако погледнем реално във всеки 3-ти дом има ценност от баби от стринки,от къде ли не и по закона значи затворите в България няма да могат да ни поберат :) !Преди години някакъв човек беше предлагал 1000 долара на баща ми за да му я продаде,като долара беше над 2 лв.явно се е прецакал :)

а тати знае ли че си я изкарала на пазара, щот ако научи да не те пляска по дупето :D

а във всеки 3 дом има цървули и паламарки наследство ...

#20 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 30 октомври 2010 - 08:57

Да, баща ти се е прецакал, освен ако доларите не са били фалшиви.

Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни