Към съдържанието

Снимка

Помощ - за две римски монети

14 отговора на тази тема

#1 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 09 февруари 2016 - 04:45

Здравейте,
Едно запитване към колегите с познания по темата - тези две монети чии са и дали струват нещо в подобно качество? Не са намерени у нас, попаднаха ми от едни вехтории от Западна Европа, ако това помага изобщо.
Грамажът е на снимките...
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#2 LuboPi10

LuboPi10
  • Напреднали
  • 302 Мнения:

Публикувано 09 февруари 2016 - 09:13

Първата ми прилича на ас на Нерва - RIC 64 (погледни в Wildwinds.com)
Втората е сестерция на Гордиан III. Не разчитам реверсa. Може да прегледаш също Wildwinds.com за подобна.
За цената нямам представа, но с това качество не ще да е висока.

#3 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 09 февруари 2016 - 09:49

Здрасти, благодаря много, че ме ориентира, ще ги търся сега :)

#4 LuboPi10

LuboPi10
  • Напреднали
  • 302 Мнения:

Публикувано 10 февруари 2016 - 10:31

Откри ли я? Имах малко време да поровя и аз. Прилича ми на ТАЗИ във варианта обърнат наляво като ТУК

#5 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 10 февруари 2016 - 09:00

Благодаря! Не съм ги търсил поради липса на време, но то едва ли има значение каква е точно, в това качество.
Странно, че тези линкове не ми се отварят, с БГ IP, да не са ни баннали от тоя сайт :)
Наложи се да вляза по друг начин с чуждо IP, за да ми се отворят.

#6 vvarbanov

vvarbanov
  • Напреднали
  • 543 Мнения:
  • Interests:Антични монети

Публикувано 10 февруари 2016 - 10:53

Благодаря! Не съм ги търсил поради липса на време, но то едва ли има значение каква е точно, в това качество.
Странно, че тези линкове не ми се отварят, с БГ IP, да не са ни баннали от тоя сайт :)
Наложи се да вляза по друг начин с чуждо IP, за да ми се отворят.

Сестерцията е повече от добра, само трябва да се почисти от специалист.Понякога тоя сайт не се отваря, може би е натоварен в някои части от денонощието.

#7 LuboPi10

LuboPi10
  • Напреднали
  • 302 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2016 - 12:01

Сестерцията е повече от добра, само трябва да се почисти от специалист.Понякога тоя сайт не се отваря, може би е натоварен в някои части от денонощието.

Като се позагледах сега, имаш право, аверса е сравнително добър, но за мен не е повече от VF. Патината свалена ли е на места или е доста нееднородна?
На времето имахме с теб един разговор за технологиите. Тук добре се вижда, че по-ранната е с правилна кръгла форма, а втората е четвъртита. Ще ми е интересно какво мислят и други колеги. Ако всичките заготовки са лети, защо късните са обикновено с неправилна форма и като че ли най-често четвъртити?

#8 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2016 - 01:34

Ето две допълнителни снимки, че не знам как да отговоря на въпроса за патината - изглежда не е почиствана.
Иначе този сайт на мен изобщо не ми го отваря с БГ IP като влизам, като съм с чуждо веднага влизам.
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#9 LuboPi10

LuboPi10
  • Напреднали
  • 302 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2016 - 07:45

Прилича ми на нееднородна и доста груба на места. Специалистите вече да кажат за почистването и ефекта(и да го направят :) ).
Сайта и на мен ми прави номера понякога. Веднъж 2-3 дена да не можах да вляза, но скоро не съм имал проблеми.

#10 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8928 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2016 - 11:10

Аз обаче не виждам много патина....или поне не благородна. Има окис, който не е доброкачествен и не е ясно по-нов или по-стар е....Мисля че колегата vvarbanov ще се съгласи донякъде. Иначе изгледа с добър релеф на места , но и двете ми изглеждат че са до метал поне на основните полета.
Може да се допочисти в районите на надписите, като при изпъкване ще имаме по-добра визия и по-висока цена съответно. Това според мен. Отзад сестерцията сякаш има и шансове по-добри за почистване.
Асът определено е повече циркулирал, което е и нормално и му личи, но Нерва в това състояние, също не е много зле тъй като 1-ви век традиционно изглеждат повече на стандартно полирана шайба отколкото на монета

#11 LuboPi10

LuboPi10
  • Напреднали
  • 302 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2016 - 12:15

roca, повече сте виждали с vvarbanov от тоя род монети и със сигурност оценката ви ще е по-вярна. Аз затова питах дали патината не е свалена на места. На снимката не виждам ръбове от отчекване и предположих, че може да е оцветявана и мазана с нещо. Щом Kas казва, че не е пипана монетата му вярвам. Не е вчерашен колегата и смятам, че ще може да види ако има нещо такова, но все пак доста странно изглежда такава голяма разлика в отделните участъци и най-вече лицето на Гордиан.

#12 vvarbanov

vvarbanov
  • Напреднали
  • 543 Мнения:
  • Interests:Антични монети

Публикувано 13 февруари 2016 - 01:49

Това както казва roca не е патина, а струпеи от окиси.Такъв вид добиват понякога монетите които са взели участие в пожар.Металът обикновено е много здрав и слоя от конкреции се отлющва на люспи.За съжаление отдолу не винаги излиза здрав метал, за това трябва с остър инструмент тия струпеи да се режат, а не да се лющят.То с отлющването е по лесно, но не се знае къде релефа е разяден.Над ухото на императора има такава каверна.

#13 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2016 - 12:51

Аз от римски монети въобще не разбирам, изглежда ми непочиствана голямата, ама знам ли. На лицето изглежда се е отлюспило малко по бузата и врата, където се вижда кафяво.
Интересно ми е тука за БГ ако река да ги заменя двете за някоя банкнота от 1999, каква ще е - кафява, синя?

#14 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8928 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2016 - 09:37

Традиционно в това състояние (по-скоро с този си вид, защото правилно почистени е възможно стойността им да се повиши поне два пъти) предполагам че клоним към сините банкноти. Може би 30-тина лева за двете, не зная. Ако обаче се приведат във вид приличен за окото дори у нас където пазара е традиционно свит заради закона предполагам може да им се вземе поне по 30-40-тина на брой. Все пак сестерцията е висок номинал, а Нерва е приличен за първи век....те често излизат гладки като бебешко дупе

#15 Kas

Kas
  • Напреднали
  • 1494 Мнения:

Публикувано 14 февруари 2016 - 09:25

Ясно, благодаря! Значи горе-долу това което очаквах.

Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни