Към съдържанието

Снимка

Нумизматиката като наука и нейното бъдеще

5 отговора на тази тема

#1 Niksan

Niksan
  • Напреднали
  • 272 Мнения:

Публикувано 16 октомври 2018 - 05:45

Здравейте! Четейки коментарите в темата за Европредседателството и слушайки един публикуван там запис на Петър Неделев, се сетих, че преди време бях писал една статия тук във форума. Ще ми се да я отделя като мой анлиз и отделна тема за размисли. Госа, ако искаш можеш да ми изтриеш коментара от другото място. 

В момента световната икономика е такава, че монетите са се превърнали в нищо повече от парчета колкото се може по-евтин и издръжлив на външни фактори метал с индикация на номинала. Всичко е до това какво е ценно в момента в света и валутите са обвързани със съвсем различни неща за разлика от преди. Многомилионни тиражи, една и съща година пише на монетата, пък те непрекъснато досичат още и още, от което дадената монета автоматично губи всякаква нумизматична стойност. Едно време среброто и златото са ръководили света и самите монети са си носели стойността в себе си. Секат се, пускат ги така до следващата емисия. Хората са имали съвсем различен поглед върху тях, защото каквото и да стане, те винаги ще имат примерно 10 грама сребро в себе си, а това се е ценяло където и да отидат. В момента всичко е една перверзия. Разменните монети нямат стойност нито като номинал нито като метал. Начинът, по който се процедира в днешно време е такъв, че колкото и години да се въртят тия монети, сменят се парите и приключва всичко до там с тях. Не върви вече да кажеш "Имат история, хората са пазарували с тях" Никаква история нямат, това е жалката истина. Устройството на света е убило всичко в тях и са се превърнали в едно нищо като не можем да говорим за нумизматика. Тъжно е, но аз ще ви споделя, че за себе си имам теория, че нумизматиката вече е стигнала своя предел. Каквото е било до втората половина на 20ти век - това е. Това и се върти масово по аукционите, това и се търси най-много, към това и има най-огромен интерес от нумизматите, било то млади прохождащи или стари. Така ще остане за вбъдеще и нещо повече, всичко от периода преди 1970 година надолу ще вдига все повече и по-бързо стойността си, нали с уговорката, че тука говоря за разменни монети най-вече. Нумизматиката все повече се ориентира към това и фокусът ѝ за напред ще е на 90 процента изместен само върху това. За монетите след тоя период, няма какво да си го крием, тя умря. Ще кажете чакай има много разменни монети, които са с по-ниски тиражи и пак си циркулират (визирам различните гърбове на евромонетите, примерно). Ами там вече би имало игра в бъдеще, но тези, които наистина са в циркулация сред хората, са отново с доста високи тиражи и стойността им не особено висока. Останалото са лимитирани серии и комплекти дето спокойно си ги слагам в графа юбилейни монети в капсули за "инвестиция". Въпреки това, за нумизматика и в двата случая не може да се говори. Знам, че поста сигурно ще ви се стори дълъг, но ми се ще и друго нещо да кажа. На мнение съм, че за вбъдеще ще има много повече интерес към банкнотите от тея години, в които живеем сега отколкото към монетите от същия този период. Банкнотите по мои наблюдения като колекционер и на монети, и на книжни пари, някакси успяват да предизвикват повече интерес и разновидностите им отварят към търсене. Обяснявам си го с простия факт, че има тенденция броят на юбилейни банкноти за красота да е малък, въобще идеята да се правят юбилейни банкоти като цяло, не е на преден план за разлика от при монетите. Общо взето всичко се върти и е разменно при тях. Това, от своя страна, в комбинация с хартията, която се съсипва много по-бързо от циркулация и външни фактори ще изстрелят UNC банкнотите на преден план докато положението със сегашните никелки ще е също толко плачевно както сега, ако ще 500 години да минат. Допълнително, светът се ориентира към въвеждане на масово електронно плащане, което само по себе си все повече обезсмисля книжните пари и монетите. Това са моите наблюдения и моето мнение. Благодаря за отделеното време! Ще се радвам също да прочета нещо и от ваша страна.

Поздрави! 

• edin и Gimmeadollar харесват това

#2 Yahoo

Yahoo
  • Напреднали
  • 604 Мнения:

Публикувано 16 октомври 2018 - 07:23

Да, монетите следват съдбата на пощенските марки, макар и с едно-две десетилетия закъснения. Далече от очите - далече от сърцето. Моите деца не са виждали на живо пощенска марка и съответно няма как да я обикнат. Внуците вероятно покрай електронните пари няма да са виждали монети на живо. Колко от вас колекционират стъклени топчета? Баща ми ги е колекционирал, ама аз не ...

А юбилейките времето ще докаже, че не само не са нумизматика, но и не са инвестиция

#3 Gimmeadollar

Gimmeadollar
  • Напреднали
  • 793 Мнения:

Публикувано 16 октомври 2018 - 07:28

Само с две неща не съм съгласен. Сегашните монети, с които си служим история  ще си имат, нумизматика обаче няма да има в тях, вероятно и след 200 години. Със сегашните банкноти ще е същото. Тия 4 млн левчета от 99та година, за които се знаеше, че банката не си е прибрала до 2016та поне на мен ми се струват страшно много. Отделно на касите има бол нециркулирани. Там с двулевки, по-натам и петолевки ако излязат от циркулация същата работа. По-скоро нещо би било ценно ако е с интересен номер. Политиката за правенето на досечки, вместо нова матрица със съответната година бях питал из някоя от темите къде и е логиката. Никой не можа да отговори.

#4 Niksan

Niksan
  • Напреднали
  • 272 Мнения:

Публикувано 16 октомври 2018 - 07:35

Само с две неща не съм съгласен. Сегашните монети, с които си служим история  ще си имат, нумизматика обаче няма да има в тях, вероятно и след 200 години. Със сегашните банкноти ще е същото. Тия 4 млн левчета от 99та година, за които се знаеше, че банката не си е прибрала до 2016та поне на мен ми се струват страшно много. Отделно на касите има бол нециркулирани. Там с двулевки, по-натам и петолевки ако излязат от циркулация същата работа. По-скоро нещо би било ценно ако е с интересен номер. Политиката за правенето на досечки, вместо нова матрица със съответната година бях питал из някоя от темите къде и е логиката. Никой не можа да отговори.

Логиката ѝ е, че на никой не му пука и не му се занимава да я премоделира. А и в тоя век на комерса, в който живеем се гледа да се мине най-тънко за сметка на дизайн, качество и каквото и да се сетиш друго. Всичко е на схемата "Ако може аз да ти платя, да купиш нещо от мен" 

#5 Yahoo

Yahoo
  • Напреднали
  • 604 Мнения:

Публикувано 16 октомври 2018 - 07:48

Банкноти с големи номинали може и да станат ценни като редки. 500 евро или пък братя грим (1000 марки) нециркулирали ще са си редки, защото малко хора ще пазят такива големи суми без да купят нищо с тях, иначе тия по 5-10 лв ще са масовки.

#6 george777777

george777777
  • Напреднали
  • 576 Мнения:

Публикувано 21 октомври 2018 - 04:56

Банкноти с големи номинали може и да станат ценни като редки. 500 евро или пък братя грим (1000 марки) нециркулирали ще са си редки, защото малко хора ще пазят такива големи суми без да купят нищо с тях, иначе тия по 5-10 лв ще са масовки.

всичко е субективно и всеки решава какво да колекционира.друг е въпроса какво разбира под колекция.има си ценни монети и всички ги знаем.останалото е въпрос на личен избор и възможности...

• geleznia1 харесва това

Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни