Ясно ми е, че всеки си има мнение и го защитава, така се и прави. Друг въпрос е в кое каква истина има...защото защитаването на умряла кауза е като цяло без смислена работа.
Ама аз не съм ви съдник, де. Ще си кажа и моето, не че някой го иска 
Външност Наполеонът, Турската лира (тип Петолира и златните номинали, не тази сега), Дуката и т.н. исторически монети затова и се произвеждат все още като вид Инвестиционни..Те са се наложили във времето като златни стандарти във много държави и винаги биха били сигурна инвестиция. Да не кажа че и с изключение на мръсотията , т.е. черните остатъци, който могат да се почистят, не съм чувал и вижда производствени петна.
БНБ е супер инвестиция...в България. В Италия примерно, не мисля че някой го вълнува Св. Илия, какъв му е тиража или каква му е цената в БНБ...Ще ме извинявате, ама факт.
Факт е че на Св. Илия е много правдоподобно да му избият петна, предвид това което излиза от БНБ от 15 години насам, и това е неоспоримо, дори и за най-големия защитник на БНБ. И Факт е че ако на Св. Илия му избият петна, вече е материал, и няма голямо значение че е 2000 или 300 бр.
Факт е и то притеснителен че едно нещо в пускане на пазара струва примерно 860 лв (не помня дали беше толкова или по-малко), а сега е да речем 740 лв....тука не доходност, ами обратното на доходност имаме....уникална инвестиция, както се казва ако когато са пускали Св. Илия си бях взел iphone и сега го продавам на старо, по-голяма доходност щеше да има... (шегата на страна
)
Факт е че Наполеона цената му ще скочи, само ако скочи златото, нумизматика в него няма, ама каква нумизматика има в Св. Илия, също не е много ясно...
Все пак ако трябва да избера бих се спрял или на Наполеона (и сходните му), или във онзи прословут Кленов лист (и подобните му). А най-добре в нещо което е и със Нумизматика (пендарите, Фердинанд, аналогичните от балканите...)
За да се спра на БНБ те има да коригират много пропуски. Като почнем от качеството и онези прословути петна, който са толкова нарицателно за тях, че и хората и като правят ментета на БНБ слагат петна за автентичност (случая с Еврейте)....то дет се вика и хората правещи ментета са наясно че те са задължителна компания на монета на която пише БНБ
Можем да продължим и с твърде неясно ценообразуване (цени на вече отсечени емисии се вдигат, свалят, все едно е салам...), да не говорим за дистрибуция...Няма причина да ме накара да купя тая монета, освен ако не съм Илия (то и за другите важи...)