Към съдържанието

Снимка

Грейд

• Заключена тема Тази тема е заключена
37 отговора на тази тема

#1 E-din

E-din
  • Потребители
  • 29 Мнения:

Публикувано 17 декември 2019 - 04:55

Привет, Колеги,

Аз ли си мисля, че грейдът е завишен или си въобразявам, ама над мустака май има драскотина /не претендирам да съм спец в тази област, ама съм виждал доста по-добри от тази/.

https://balkan.aucti...reid-62-shtampa

5013602_b_1576506719.jpg

#2 meA

meA
  • Напреднали
  • 166 Мнения:

Публикувано 17 декември 2019 - 06:10

Точно 62 си е с тази драскотина.

61, 62 и 63 могат да са си доста очукани, ако компенсират с гланц и релеф.

• Гаврилов харесва това

#3 Niksan

Niksan
  • Напреднали
  • 272 Мнения:

Публикувано 17 декември 2019 - 11:26

Поредният фалшификат в кутийка. Честито на наддаващите, ако половината не са фейк, разбира се, имайки предвид колко искрен е продавачът. 

• Гаврилов и E-din харесват това

#4 george777777

george777777
  • Напреднали
  • 581 Мнения:

Публикувано 18 декември 2019 - 04:45

1200 лв за това нещо-честито на наддаващите!

• Гаврилов и E-din харесват това

#5 Yahoo

Yahoo
  • Напреднали
  • 604 Мнения:

Публикувано 18 декември 2019 - 02:19

а какво значи "62 щампа" :)

#6 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9050 Мнения:

Публикувано 19 декември 2019 - 07:29

а какво значи "62 щампа" :)

че всичко над АУ55 е Щемпел :D :D

#7 nex.oc

nex.oc
  • Напреднали
  • 544 Мнения:
  • Interests:всякакви

Публикувано 19 декември 2019 - 08:31

че всичко над АУ55 е Щемпел :D :D

хмм ... след като ползваме немска терминология, то нека да сме точни докрай.

немските аукционни къщи категоризират дадена монета като “stempelglanz” само ако на кутийката пише 64 и нагоре.

монетите от 50 до 64 са си просто “vorzüglich“ ;-) 

• meA харесва това

#8 Gimmeadollar

Gimmeadollar
  • Напреднали
  • 793 Мнения:

Публикувано 19 декември 2019 - 08:47

Аве, оскарееееее! Запри ги тия твоите авери да наддават, че се излагате!  Оная тенекия и нея я добутаха до 1400 лева и извендъж разбираш ли спряха, щото тука из форума се размириса.

• meA харесва това

#9 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9050 Мнения:

Публикувано 19 декември 2019 - 09:35

хмм ... след като ползваме немска терминология, то нека да сме точни докрай.

немските аукционни къщи категоризират дадена монета като “stempelglanz” само ако на кутийката пише 64 и нагоре.

монетите от 50 до 64 са си просто “vorzüglich“ ;-) 

Ааа...бъркаш се :) Те немците така го ползват, ама нашият аукцион си е една друга класация...появяват се 67,68-ци...изобщо не помирсвали въздух монети

Реално не оспорвам грейда, всички знаем, че PCGS са доста по-щедри с цифрата...коментирали сме милиони или поне стотици пъти..Според мен по близка е до 58, но всеки може да прецени за себе си, не смятам, че личното мнение трябва да сбърка продажбата..

Повече ме дразнят описания като въпросната "Щампа" и всякакви други описания тип "Трала-ла-ли, нека да вали". Виж, ако я нямаше щампата, щяк да пропусна коментар :)

#10 Panayotov

Panayotov

Профил Panayotov в auction.bg

• Напреднали
  • 950 Мнения:
  • Interests:Български монети от Княжество България. Покупко-продажба на съвременни златни и сребърни български, чужди, и инвестиционни монети. Продажба на сертифицирани български монети в качество. Професионална оценка и консултация. За контакт на ЛС.

Публикувано 20 декември 2019 - 09:31

Колеги, бях спрял да пиша в този форум и доста се колебах дали да публикувам този пост. Не мога да си обясня как някои от вас - хора  с нулев опит в нумизматиката на съвременни монети във високо качество, си позволяват да критикуват експертизата на хора с дългогодишна практика и набито око - професионални нумизмати и оценители. Монетите се оценяват при грейдване по критерии, които са изчерпателно изброени и за които не се изисква да си познавач на Сърбия, България, Гърция (за редкостта и възможните фалшификати и препечатки двете компании имат огромна база данни, която непрекъснато се ъпгрейдва и оценителят може да се консултира винаги с нея или с каталог) и нейните монети и национални характерови особености на колекционерите й. Доверете се на тези професионалисти, повярвайте ми наистина са такива и престанете с това не отговаря, онова отговаря и т.н! Нали идеята за трета независима страна в оценяването е именно, за да се избегнат колебанията в грейдовете и качеството на монетата. Ако не ви харесват грейдвани монети, просто не ги купувайте! Можете да си купувате голи такива и да си мислите, че са 66-67-68 прууф и т.н.

И на второ място, как хора с нулев опит в българската нумизматика се произнасят, че моята (бивша) двулевка 1916, с грейд ау 55, която продадох успешно само за два месеца и половина в балкан аукциона е фалшива? Нима тези, крайно безпарични, скрити удобно зад анонимността на платформата на този прекрасен форум, никому неизвестни квартални герои, които твърдяха, че не е читава и е менте, некачествена шайба и т.н., могат да покажат или намерят по-хубава? Дали тези от оплюващите чужда стока в аукциона, някога са държали истинска двулевка 1916? Относно цената, всеки си знае какво, как и колко! Очевидно е, че за ваше учудване и нерадост има в България и хора с пари, които ценят качеството и редкостта, и не само това, а плащат и пари! Темата за монетата на Оскар е просто трибуна, нека да не се разбира като някаква апологетика. Весели празници на всички!

• eewf и kaliman харесват това

#11 kaliman

kaliman
  • Потребители
  • 43 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 10:54

Здравейте колеги! Ще подкрепя колегата Иванов , защото това което е написал е вярно на 100 %. Не може един все пак такъв форум  който има за цел да развива , обогатява колегите по познания на хобито "нумизматика" да обърква главите на начинаещите ни колеги. Тук аз много рядко влизам защото се изказват колеги, който освен в този форум друг никой ги не знае . Или на живо не смеят да кажат кой са в този форум. В България няма курсове по нумизматика. Всеки се учи като черпи информация било от по стари нумизмати, от нета и най вече практиката ни учи. Сериозната нумизматика изисква много познания, дългогодишен опит ,практика и голям ресурс пари. Дори за Български монети в ТОП качество са необходими тези неща и естествено много пари. За ТОП колекция са необходими много пари, търпение и време. Естествено и необходимите познания , ако коекционера желае да научи с времето. Тук чета разни постове на почти шепа колеги , който се изказват мнения за монети , за този или онзи колега без да са разговаряли на живо с него, да видят монетата. Аз не се крия зад някакви никове. Калиман може всеки да срещне на живо и да разговаря с него. Една монета може да се оцени само на живо. Тук по някакви снимки вие давате експертни оценки по снимки. Предполагам , че повечето от вас не са пратили и една монета на някоя от грейдинг компанийте за оценка.Аз сертифицирам монети , който преценявам , че ще получат висок грейд. Понякога и мойте очаквания се разминават с реалността. Но тези експерти гледат и оценяват в десетки пъти повече монети от мен. Аз се уча от тях. Защото има международно признат вече стандарт за категоризиране на монети. Няма никакво значение дали една монета е българска или на някоя друга държава. Има значение вида метал и степен на износване. Не бъдете злобни българи. Нека всеки да колекционира според това колко може да отдели за хобито "нумизматика". Калимана чистел и унищожавал монети?! Калимана не чисти, той реставрира монети. Аз не унищожавам монети. Мойте монети получават високи оценки от грейдинг компанийте. Тези фирми PCGS и NGC също извършват такава услуга " реставрация на монети" Ако си платите за тази услуга. Важното е така да се реставрира дадена монета без да се унищожи , да се покаже реалният потенциял и блясък. Защото всяка монета се оценевя в моментното й състояние. Всеки ден аз се уча и придобивам нови познания. Това ми коства много време и пари. Проба, грешка, проба ,грешка. и така за съжаление всеки един минава по този път. Но нумизматиката ми доставя удоволствие. Пари ту губя , ту печеля. Относно немските аукциони. Те подвеждат хората с определението штемпелгланц. Едно е AU 55 , а съвсем различно е MS 63. Разликата е огромна. В сайта на "анакс" стандарта за категоризиране на монети го има подробно описан и можете да го прочетете. Повечето от вас си мислят , че в чуждестранните аукциони, то те чужденците не разбират българските монети и купувате. Мислите си , че е щемпел дадена монета защото например германеца е написал щемпелгланц, тя пристига при вас след седмица , отваряте пратката и тя е XF или AU. И въобще не е MS. Разликата в качество и цена е огромна. Никой немски или чуждестранен аукцион няма да сбърка. Може , но много рядко. Тук в "балкан аукцион" се предлагат качествени монети , но вие не вярвате. Чакате и купувате по слабите монети. Никой не е длъжен да купува от мен например. Но елате на сбирки на живо. Ако можете да оцените дадена монета и ви харесва можете да си я закупите.Вижте монетите и ако имате пари купете си. Дали от мен или от друг колега. Това е ваш избор. Но анонимни зад клавиатурата. Да оплювате дадена монета или човек е не колегиално. Аз никога не се изказвам за дадена монета или колега. Ако някой ме попита как оценяам дадена монета ще се изкажа. Но предпочитам на живо да разговарям с колегите и да гледам на живо монети. Анонимни зад клавиятурата никога няма да станете сериозни нумизмати. Но това си е ваш избор. Но до този момент вие правите този форум не качесвен. А целта му е друга. Бъдете колегиялни и се изказвайте без пристрастия. 

• eewf и ivaningbg харесват това

#12 Niksan

Niksan
  • Напреднали
  • 272 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 01:12

Здравейте колеги! Ще подкрепя колегата Иванов , защото това което е написал е вярно на 100 %. Не може един все пак такъв форум  който има за цел да развива , обогатява колегите по познания на хобито "нумизматика" да обърква главите на начинаещите ни колеги. Тук аз много рядко влизам защото се изказват колеги, който освен в този форум друг никой ги не знае . Или на живо не смеят да кажат кой са в този форум. В България няма курсове по нумизматика. Всеки се учи като черпи информация било от по стари нумизмати, от нета и най вече практиката ни учи. Сериозната нумизматика изисква много познания, дългогодишен опит ,практика и голям ресурс пари. Дори за Български монети в ТОП качество са необходими тези неща и естествено много пари. За ТОП колекция са необходими много пари, търпение и време. Естествено и необходимите познания , ако коекционера желае да научи с времето. Тук чета разни постове на почти шепа колеги , който се изказват мнения за монети , за този или онзи колега без да са разговаряли на живо с него, да видят монетата. Аз не се крия зад някакви никове. Калиман може всеки да срещне на живо и да разговаря с него. Една монета може да се оцени само на живо. Тук по някакви снимки вие давате експертни оценки по снимки. Предполагам , че повечето от вас не са пратили и една монета на някоя от грейдинг компанийте за оценка.Аз сертифицирам монети , който преценявам , че ще получат висок грейд. Понякога и мойте очаквания се разминават с реалността. Но тези експерти гледат и оценяват в десетки пъти повече монети от мен. Аз се уча от тях. Защото има международно признат вече стандарт за категоризиране на монети. Няма никакво значение дали една монета е българска или на някоя друга държава. Има значение вида метал и степен на износване. Не бъдете злобни българи. Нека всеки да колекционира според това колко може да отдели за хобито "нумизматика". Калимана чистел и унищожавал монети?! Калимана не чисти, той реставрира монети. Аз не унищожавам монети. Мойте монети получават високи оценки от грейдинг компанийте. Тези фирми PCGS и NGC също извършват такава услуга " реставрация на монети" Ако си платите за тази услуга. Важното е така да се реставрира дадена монета без да се унищожи , да се покаже реалният потенциял и блясък. Защото всяка монета се оценевя в моментното й състояние. Всеки ден аз се уча и придобивам нови познания. Това ми коства много време и пари. Проба, грешка, проба ,грешка. и така за съжаление всеки един минава по този път. Но нумизматиката ми доставя удоволствие. Пари ту губя , ту печеля. Относно немските аукциони. Те подвеждат хората с определението штемпелгланц. Едно е AU 55 , а съвсем различно е MS 63. Разликата е огромна. В сайта на "анакс" стандарта за категоризиране на монети го има подробно описан и можете да го прочетете. Повечето от вас си мислят , че в чуждестранните аукциони, то те чужденците не разбират българските монети и купувате. Мислите си , че е щемпел дадена монета защото например германеца е написал щемпелгланц, тя пристига при вас след седмица , отваряте пратката и тя е XF или AU. И въобще не е MS. Разликата в качество и цена е огромна. Никой немски или чуждестранен аукцион няма да сбърка. Може , но много рядко. Тук в "балкан аукцион" се предлагат качествени монети , но вие не вярвате. Чакате и купувате по слабите монети. Никой не е длъжен да купува от мен например. Но елате на сбирки на живо. Ако можете да оцените дадена монета и ви харесва можете да си я закупите.Вижте монетите и ако имате пари купете си. Дали от мен или от друг колега. Това е ваш избор. Но анонимни зад клавиатурата. Да оплювате дадена монета или човек е не колегиално. Аз никога не се изказвам за дадена монета или колега. Ако някой ме попита как оценяам дадена монета ще се изкажа. Но предпочитам на живо да разговарям с колегите и да гледам на живо монети. Анонимни зад клавиятурата никога няма да станете сериозни нумизмати. Но това си е ваш избор. Но до този момент вие правите този форум не качесвен. А целта му е друга. Бъдете колегиялни и се изказвайте без пристрастия. 

На мивката ги реставрираш. ;)

• nex.oc и E-din харесват това

#13 kaliman

kaliman
  • Потребители
  • 43 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 01:45

Ето за това ви говоря. Злобата и простотията нямат край. Този човек не го зная кой е в действителност. Но сам се показва каква мишка е. Как да се развива този форум, като 90 процента от участниците са му като него. Малки злобни , завистливи човечета. Да не говорим какви нумизмати и колекционери са. Вие колега къпете ли се? Защо не си карате старата кола ударена и очукана? Гладите ли си дрехите? Няма развитие никакво. Аз не правя нищо по различно от PCGS и NGC. Стойте си анонимни зад клавиатурката и се правете на велики. Всички мой монети от мивката са взели високи MS си. Няма никакъв смисъл да се говори. Тук се спори дали една сертифицирана монета , която е взела грейд MS 62  и се описва от тук пишештите като тенекия?!!! Ясно е за какви нумимати експерти сте. Жалки сте. Злоба и завист бълва този форум.  Иванов, няма оправия с тези! Точка . 

#14 kaliman

kaliman
  • Потребители
  • 43 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 01:59

Нали повечето тук сте интернет нумизмати. Влезте в сайтовете на двете грейдинг фирми PCGS и NGC. Прочетете за професионалната реставрация. Какво и как и ще разберете нещата около този казус , че вече е излишен. Който го може , го може. Мой монети са взимали  грейдове AU 58, MS 61, MS 62, MS 63 , MS 64, MS 65,и MS 66. И то от всякакъв вид метал от Княжество и Царство България. Опитвам се малко да променя вашето мислене, но явно този процес ще е доста труден. Зная , че дори знаете , че съм прав. То вие си знаете една и съща песен. "Ще си подпаля къщата , за да изгори на Вуте плевнята". Най добре е отидете на мивката, измийте си очите и отворете широко очи и сменете начина на мислене и говорене. Бъдете по широко скроени.

#15 ivaningbg

ivaningbg
  • Напреднали
  • 771 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 03:28

С риск отново колегата Иванов да започне да ме заплашва с физическа разправа и да се опитва да ме блокира по разните аукциони и обижда с какжи ли не епитети, само защото му зададох въпроси,които не му харесват, аз бих искал да го попитам само едно нещо на базата на неговия пост: Панайотов, ти кога си държал оригинална 2 лева 1916 година бе? Съдейки по опита ти и клиентите,които реват след твоите сделки с тях, бих могъл да си представя, дали и другите монети от 1916 си държал в оригинално състояние. Ти беше този преди седмица, който твърдеше на собствения си аукцион, че сапунисаният Фердинанд на 5 лв 1892г след италианско къдрене щяла да вземе грейд 58, нали?Далеч съм от мисълта,че тя ще получи дори и вф38.Когато ти зададох въпроса, ами ако не хване този грейд, за който ти твърдиш, ти какво направи?Чисто “професионално” ме заля с помия, обвини, че съм бил хомосексуалист, немска свиня, лижел съм по немски...и т.н. И защо?Защото те е страх да чуеш неща,които не ти харесват и си безкруполен като болшевик, вместо да решиш да чуеш и чуждото мнение. Точно ти да се изказваш, за грейдинг компаниите на Запад, дето не си виждал даже техен щанд и представител да правиш заключения и да ги защитаваш или хулиш....ми е меко казано странно. Ти не защитаваш или хулиш, а просто: възхваляваш или плюеш по селски (имайки предвид произхода ти), така че се вслушвай в другите,какво говорят и пишат, та дори и тук.Ето, аз съм грейдвал толкова много монети и в двеете компании и не само мои и имам мнение, но то не е толкова крайно като твоето и толкова естетически неичдържано. При теб грейдовете са само ориентирани към печалба ти. 

• Ford Prefect харесва това

Не признавам, ненавиждам и не поглеждам чистени и манипулирани монети.

#16 nex.oc

nex.oc
  • Напреднали
  • 544 Мнения:
  • Interests:всякакви

Публикувано 20 декември 2019 - 03:34

абе хора, визирам панайотов и калоян (който незнайно за мен защо си мисли, че калиман е име а не псевдоним).

въз основа на излятите от двама ви по-горе безумни бръщолевяния става ясно,

че не познавате лично нито един служител от компаниите pcgs и ngc, а камоли някой от “грейдарите”.

но пък нещо друго става ясно ... че доста ви пука какво се пише в тука някакъв си форум от някакви хорица без знания и възможности :-)

с две думи - жалка работа!

щом сте опрели дотук, да си правите заслон един другиму, явно бизнеса много ви е засецнал.

весели празници и повече късмет догодина, че явно ви трябва.

и още нещо: всички жалки опити да се прекръсти чистенето на монети и прането на банкноти в “реставриране” няма да се овенчаят с успех

#17 meA

meA
  • Напреднали
  • 166 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 03:52

Хм.. стига драми де.

Факт е, че Оскар преди 2 седмици продаваше китайка и неговите авери му вдигаха цената.

Сега си продава грейдната монета - но дори да се окаже нередовна, pcgs ще поемат отговорност.

Грейда дали е 62, 61 или 58 е все тая.. Въпроса е как цената и бие рекорди (1450лв за едър кръг!!!) и дори не е минала запазената :) Това според мен е единственото съмнително нещо за този конкретен аукцион.

#18 ivaningbg

ivaningbg
  • Напреднали
  • 771 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 04:05

Айде накарай ония нагли франсета да поемат отговорност. Ти каксе грейдва стока-монета или банкнота знаеш ли?щото аз да.

#19 Gimmeadollar

Gimmeadollar
  • Напреднали
  • 793 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 04:06

Хм.. стига драми де.

Факт е, че Оскар преди 2 седмици продаваше китайка и неговите авери му вдигаха цената.

Сега си продава грейдната монета - но дори да се окаже нередовна, pcgs ще поемат отговорност.

Грейда дали е 62, 61 или 58 е все тая.. Въпроса е как цената и бие рекорди (1450лв за едър кръг!!!) и дори не е минала запазената :) Това според мен е единственото съмнително нещо за този конкретен аукцион.

Напиши им го, че анонимниците сме злобни били, хейтили сме.

До двамата с ферманите. Кой какво събира и е държал си е негова работа. Не съм длъжен да ви познавам, за да пиша, още по-малко имам и намерение да ви ставам приятел и т.н. Грам не ме интересува с какви пари разполагате и на кого какво за колко сте продали. За оня шемет ивобг или каквото беше там същото се отнася.

#20 ivaningbg

ivaningbg
  • Напреднали
  • 771 Мнения:

Публикувано 20 декември 2019 - 04:12

Нали повечето тук сте интернет нумизмати. Влезте в сайтовете на двете грейдинг фирми PCGS и NGC. Прочетете за професионалната реставрация. Какво и как и ще разберете нещата около този казус , че вече е излишен. Който го може , го може. Мой монети са взимали  грейдове AU 58, MS 61, MS 62, MS 63 , MS 64, MS 65,и MS 66. И то от всякакъв вид метал от Княжество и Царство България. Опитвам се малко да променя вашето мислене, но явно този процес ще е доста труден. Зная , че дори знаете , че съм прав. То вие си знаете една и съща песен. "Ще си подпаля къщата , за да изгори на Вуте плевнята". Най добре е отидете на мивката, измийте си очите и отворете широко очи и сменете начина на мислене и говорене. Бъдете по широко скроени.

Калояне, 1 път съм давал своя монета медна за професионално чистене,след като съм им гледал мненията и видеата на американците и ми окипазиха монетата. Лично Ричард от ngc ми издаде ваучер на стойност монетата ми с цел да ме компенсира финансово. Отделно преди това се опитаха да потулят нещата обвинявайки ме,че тъй съм пратил монетата. Добре че имах снимки преди да им ги пусна и се извъртяха с подли извинения. Относно професионалното чистене питай Калата за неговата 10 лв 1941 в мс65,дето плати дебели пари и какво стана.

• meA харесва това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни