Към съдържанието

Снимка

Информация за 3 монети

10 отговора на тази тема

#1 torch

torch
  • Потребители
  • 3 Мнения:

Публикувано 16 януари 2020 - 01:09

Здравейте, можете ли да ми дадете информация за следните 3 монети. Интересува ме какви са, дали са автентични, и ако са, колко е приблизителната им стойност. След много търсене в интернет мисля, че открих първата монета - Сребърна монета на Георги II Тертер. Другите две още ги издирвам.

Монета 1:

20191112-170146.jpg20191112-170009.jpg

Монета2:

20191112-165613.jpg

20191112-165814.jpg

Монета 3:

20191112-165223.jpg

20191112-165407.jpg

#2 nic

nic
  • Потребители
  • 78 Мнения:

Публикувано 16 януари 2020 - 01:23

Първата прилича на венециански грош на Reniero Zeno (1252–1268) и е прототип на гроша за който говориш, отдаван на Георги Тертер I или II (или някой друг неизвестен владетел с името Георги).
Ако пратиш тегло и диаметър ще е полезно.
Втората и третата са римски, не са ми сила като средновековните среба.

#3 k-otix

k-otix
  • Потребители
  • 4 Мнения:

Публикувано 16 януари 2020 - 07:54

На втората виждам денарий на Траян (RIC 318), на третата фолис на Лициний I.

#4 edin

edin

edin

• Напреднали
  • 1542 Мнения:

Публикувано 16 януари 2020 - 06:06

първата не е цар Георги Тертер ІІ /между другото до момента няма официално открити , публикувани и обявени монети на цар Георги Тертер ІІ/ , а  е  Венеция.

Даже според проф.Дочев и цар Георги Тертер І няма сребърни монети, въпреки, че всички останали нумизмати не сме съгласни с него, но ще видим във второто издание на каталога му за средновековните български монети къде ще отнесе тези монети, които сега ги приписва - цитирам:  " на неизвестен български цар с името Георги "

http://numizmatici.c...-тертер-монети/

тук съм показал няколко снимки на сребърни и медни монети на цар Георги Тертер І и имитативни такива.

Венеция:

/за дожа не съм 100% убеден поради качеството на монетата, но ще потърся по-добре като ми остане време/

Rainiero Zeno (1253 - 1268) Grosso o.J. Hl. Markus übergibt Dogen das Banner. Rs: Thronender Christus von vorne. CNI 19, Meyer 32. 2,20g.

Прикачени файлове

#5 torch

torch
  • Потребители
  • 3 Мнения:

Публикувано 17 януари 2020 - 12:22

Благодаря за отговорите.

Първата монета е с тегло 2гр и диаметър 20мм

Втората 3гр / 19мм

Третата 4гр / 22мм

Сега разглеждам един каталог на българските средновековни монети и там пише че има монети на Георги II Тертер и изглеждат доста подобно на венецианската:

moneta1.png

КАТАЛОГ НА БЪЛГАРСКИТЕ СРЕДНОВЕКОВНИ МОНЕТИ IX - XV ВЕК

Ангел Радушев

Господин Жеков

#6 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9050 Мнения:

Публикувано 17 януари 2020 - 12:30

Благодаря за отговорите.

Първата монета е с тегло 2гр и диаметър 20мм

Втората 3гр / 19мм

Третата 4гр / 22мм

Сега разглеждам един каталог на българските средновековни монети и там пише че има монети на Георги II Тертер и изглеждат доста подобно на венецианската:

moneta1.png

КАТАЛОГ НА БЪЛГАРСКИТЕ СРЕДНОВЕКОВНИ МОНЕТИ IX - XV ВЕК

Ангел Радушев

Господин Жеков

Няма смисъл да си само втълпяваш, че си намерил съкровище, споко, Веницианска е!

Разбира се отговорът е в надписа на другата страна, което е ясно четливо, така че няма сми - съл :)

• pe4en харесва това

#7 edin

edin

edin

• Напреднали
  • 1542 Мнения:

Публикувано 17 януари 2020 - 06:39

Хубаво го разглеждаш този каталог, но  не цялата информация в него е истина.

Някои от монетите  в него наистина се оказаха нови видове, но някои са плод на псевдопатриотизъм.

А за монетите на цар Георги Тертер І - не гледай само надписа около Иисус Христос, а погледни от другата страна около царя и светеца до него какво пише.

Защото Иисус Христос с надпис IC XC  го има и на монетите на царете Михаил ІІІ Шишман Асен, Йоан Александър, както и на венециански, сръбски и византийски средновековни монети.

• kolevst харесва това

#8 k-otix

k-otix
  • Потребители
  • 4 Мнения:

Публикувано 17 януари 2020 - 12:15

За втората и третата някой колега ще потвърди ли, че съм начинаещ, да не подведем колегата :)
  • k-otix харесва това

#9 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9050 Мнения:

Публикувано 17 януари 2020 - 03:35

За втората и третата някой колега ще потвърди ли, че съм начинаещ, да не подведем колегата :)

Да, RIC 318 за Траян и Лициний I 308-324, като тази по-вероятно до 313. Сякаш минт-а е на Антиохия, което в това качество няма значение :)

• k-otix харесва това

#10 torch

torch
  • Потребители
  • 3 Мнения:

Публикувано 17 януари 2020 - 04:54

Няма смисъл да си само втълпяваш, че си намерил съкровище, споко, Веницианска е!

Разбира се отговорът е в надписа на другата страна, което е ясно четливо, така че няма сми - съл :)

Не си втълпявам нищо. Съгласен съм, че е венецианска. Просто ми беше интересно защо българските се доближават толкова много до нея. Дали нашите археолози са ни присвоили чужди монети, или царете от миналото са плагиатствали? Ако е второто значи си ни е черта от едно време :)

Благодаря за отговорите и за останалите 2 монети!

#11 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 9050 Мнения:

Публикувано 17 януари 2020 - 05:07

Не си втълпявам нищо. Съгласен съм, че е венецианска. Просто ми беше интересно защо българските се доближават толкова много до нея. Дали нашите археолози са ни присвоили чужди монети, или царете от миналото са плагиатствали? Ако е второто значи си ни е черта от едно време :)

Благодаря за отговорите и за останалите 2 монети!

За самият период е традиционно определени монетни типове да се "имитират".

Реално монетният тип на Йоан Асен II също е "взаймстван" от типовете на византийските монетосечения за периода, така че тук няма чак такава загатка.

Веницианските матапани са сравнително доказани монетни номинали и има засвидетелствана търговска връзка с нашите територии, така че, не е толкова невероятно да сме повзаймствали и от тях, още повече че за периода среброто на Византия, не е толкова разпространено

Нов Отговор

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни