Абсолютно вярно!
Може би единственото, което е не съвсем точно, е клише, и е вярно обаче, че колекционерството изисква пари, и по-точно много пари. Особено когато говорим за монети, банкноти, също часовници, картини, марки....винаги се гони по-високо качество и винаги да се събере всичко, и това или често не е възможно или е невъзможно скъпо. Няма да можем всички да сме ТОП колекционери, това е ясно още при старта. И все пак, това не означава, че един човек не може да си направи една сбирка (наричам го сбирка, защото то често няма нито качеството, нито цялостта за да се нарича колекция), но Колекция в очите на собственика си...примерно монети от чужди държави. Сигурно много са започнали от там и от тази на пръв поглед безсмислена сбирка, но увлекателна.
Наистина лошото е точно когато човек вече е натрупа известен капитал, опитва да тръгне към по-високото качество и попадне на чистена монета....или ей тази банкнота. Не казвам, че всички са такива. Всъщност ако трябва да съм съвсем честен, а аз винаги опитвам да съм такъв (макар хилядите обвинения в пристрастности) в аукциона на Калиман съм срещал и монети, който поне по снимки, не изглежда да са третирани, макар много уверения за "професионалната реставрация" (без естествено обяснения за нея). И тайничко се надявам че има и нетретирани монети, поне така мисля. Все пак след тези снимки, вече не зная дали има смисъл да се надявам в това.
Много ще се надявам да се включи и да обясни това, макар да ми е ясно че отговорът би бил, че тя сега е консервирана и съхранена професионално. Разбира се ясно е, че така манипулирана банкнота, вече не е колекционерска. Ясно е и че все някога ще се продаде, и на тези пари...ясно е и че някой ще се набалбука...няма спасение от това. Форумът е някаква дупка в морето и не бих казал, че масово ще защити купувачите, но поне на хората четящи, да е ясно.
Между другото, хората са се справили много бързо с реставрацията...има няма 10 дни. Не съм запознат какво точно представлява процеса, но определено смятам, че вероятно е трудоемък, и са свършили страхотна работа.