Не знам как ще е със среброто - доскоро 5-те лева с Фердинанд вървяха по 50 лева /не говоря за високо качество/ и имаше търсене, а сега колега се оплаква, че се мъчи да продаде 8 бройки по 40 лева и няма желаещи.
Да кажа първо добър ден .
Като цяло много хора според мен ще стопират закупуването на всичко , което не им е жизнено необходимо предвид факта , че не се знае продължителността на ситуацията в която живеем и е по света , а други пък ще видят някаква възможност в тези времена . Мен лично почва да ме притеснява колко време ще са тези извънредни положения и мерки , не само в страната , но и по света , но това не ми пречи на лудостта по нашите монети и особено по Княжеските петолевки .
На мен са ми голяма страст тези Княжески петолевки и смело мога да кажа , че никога цената на среброто не ми е била определяща в закупуването им , та даже и това където ми е по джоба не е било фактор понякога / влизал съм в заеми , борчове и т.н. само и само да закупя дадена монета /. Знам , че повечето хора търсят келепир от всичко , но аз отдавна съм разбрал , че пълно щастие няма . За скромните ми 30 години доста ме е очукал живота и тази страст към монетите , може би ми е останала като - светлинката в тунела .
Цената на среброто е може би определяща при Соц. петолевките /5 Лева 1970/1971/1972/1973/1974/1976 година/ предвид факта , че при тях предлагането е голямо , още почти всички са налични и в БНБ , а търсенето им е намаляло мноого преди сегашната ситуация - мога да дам личен пример с тях . Преди 50-тина дни пуснах в Аукциона 8 Соц. петолевки от стотинка БЗЦ при цена за скрап на среброто проба 0.999 - 0.90 лв. . Монетите завършиха на следните цени - 6 от тях на цена 18,50 лв и 2 на 19/19.50 лв. а монетите бяха повече от отлични и аз лично съм ги взимал на цени 20-25 лв - ама хората ги възприемат само като парче метал , което за мен е грешно от една страна предвид факта , че и идеята им за възпоменаване е добра , а и монетите лично според мен са хубави . Аз не събирам Българските монети след 1943 година , но има някои които ми харесват като идея примерно тези Соц петолевки , 1 Лев 1976 , Розоберачката 1984 - общо взето са тези 
При Княжеските петолевки забелязвам през последните години липса на това средно качество особено при 1884 година .
Всички искаме да имаме нециркулирали от тях , но има и монети неотговарящи на този критерий същевременно с висок релеф и ясни детайли . На мен най-ми радват окото патиниралите с остатъчен гланц .
Според мен предлагането на Княжеските петолевки през последно време наложи този спад на интерес , а цената на среброто не е фактор - лично мнение .
Аз , като изключим 5 Лева 1894 при останалите 3 години 1885,1892 и особено при 1884 година това средно качество подходящо за колекциониране почти не го виждам . Виждам всякакви надрани , чистени , лъснати , зле съхранявани , удряни и т.н - търсените цени въобще няма да коментирам , дали е 40 или 400 и дали и се вижда някоя буквичка от знаменцата или мустака на Царя не важи за мен предвид факта че монетата е видно манипулирана - както са повечето от предлаганите петолевки в родния Аукцион . Аз за това много рядко купувам монети оттам вече - за разлика отпреди 4 или 5 години , през този период предлагането беше друго , а и цените бяха по достъпни предвид това
Купувал съм си отлични петаци 1884 /и не само/ за 50-100 лв.
Цената на метала винаги е била фактор може би при прекупвачите , които не ги интересува нумизматичната стойност и естетиката когато купуват , а при продажба изтъкват всевъзможни суперлативи .
Както се казва - Монетата има две страни