Jump to content

Photo

Разновидности на юбилейните монети

3 replies to this topic

#1 pavel86

pavel86
  • Потребители
  • 3 posts

Posted 19 September 2022 - 11:21 AM

Здравейте колеги,

пускам тази тема с надеждата по опитни колекционери да споделят някой от знанията си относно юбилейните монети емитирани от БНБ. С нарастващият интерес към БГ нумизматиката през последните около 2 години, все повече хора се потапят в това прекрасно хоби. С годините виждам, че издаваните каталози малко по малко се допълват с информация за разновидности на вече познати монети. Наскоро ми стана известно, че монетата от 1000 лева 1981 “Майка с дете“ има 2 варианта, също като 100 лева 1984 “Десетилетие на ООН за жените“, но монетата от 1000 лева мисля че не е описана все още в малките каталогчета. Наскоро един колега спомена някъде из ФБ групите за 4 варианта на 10 лева 1965 “Георги Димитров“, за които не подозирах въобще. Ще се радвам ако някой сподели знанията и опита си и помогне да обогатим и направим българската нумизматика още по интересна.
Благодаря Ви!

#2 citizen

citizen
  • Напреднали
  • 2,134 posts

Posted 19 September 2022 - 04:31 PM

Майката ясна, Гошо кои са тия 4? 

Мат, гланц, мат от едната, мат от другата? :D

Публикувано изображение

#3 roca

roca

Начинаещ Нумизмат

• Root Admin
  • 8,949 posts

Posted 22 September 2022 - 01:35 PM

Здравейте колеги,

пускам тази тема с надеждата по опитни колекционери да споделят някой от знанията си относно юбилейните монети емитирани от БНБ. С нарастващият интерес към БГ нумизматиката през последните около 2 години, все повече хора се потапят в това прекрасно хоби. С годините виждам, че издаваните каталози малко по малко се допълват с информация за разновидности на вече познати монети. Наскоро ми стана известно, че монетата от 1000 лева 1981 “Майка с дете“ има 2 варианта, също като 100 лева 1984 “Десетилетие на ООН за жените“, но монетата от 1000 лева мисля че не е описана все още в малките каталогчета. Наскоро един колега спомена някъде из ФБ групите за 4 варианта на 10 лева 1965 “Георги Димитров“, за които не подозирах въобще. Ще се радвам ако някой сподели знанията и опита си и помогне да обогатим и направим българската нумизматика още по интересна.
Благодаря Ви!

Трудна задача....Малките каталогчета едва ли някога ще станат по-пълни...те затова са и малки (джобни), ама и цената им е джобна...

По отношение на вариации, по-редно е да се приемат официално издадени и съществуващи такива, защото ако приемаме всеки един куриоз (от който да речем има 2 бр) за вариант, тогава могат да се появят не по 4, ами по 44 варианта, но това си е друга тема...

За Майка с дете, нещата са ясни, но не мисля че има 4 варианта на 10 лева 1965 “Георги Димитров“

#4 Gimmeadollar

Gimmeadollar
  • Напреднали
  • 793 posts

Posted 25 September 2022 - 09:49 AM

Куриози им се викат на подобни. То реално всичките "ценни" боклуци от соца са куриози.

Reply to this topic

0 user(s) are reading this topic